De grondstof ‘koper’, staat weer in de schijnwerpers op de financiële markten. Na een bijzonder sterk 2016 en 2017 consolideerde de koperprijs, maar nu lijkt het moment weer daar voor een verdere stijging. Die kan de komende jaren nog 200% extra opleveren, al zijn er ook valkuilen om rekening mee te houden.

Een sterk banenrapport in de Verenigde Staten stuwt de koperprijs weer hoger, nadat deze eerder consolideerde rond $3 per pond. Ook dreigt er weer een langdurige staking in ’s werelds grootste kopermijn. Koper heeft volgens enkele analisten het potentieel om de komende 10 jaar nog met een factor x3 te stijgen.

Het banenrapport van de maand mei gaf aan dat de Verenigde Staten 223.000 extra jobs creëerde. Het werkloosheidspercentage staat nu op 3,8% in ’s werelds grootste economie, het laagste niveau in 18 jaar. De economische activiteit draait er dus op volle toeren.

Ook een nieuwe onderhandelingsronde bij ’s werelds grootste kopermijn Escondida in Chili ondersteunt een hogere koperprijs. Vorig jaar lag de mijn bij gelijkaardige onderhandelingen 44 dagen stil waardoor er 156.000 ton koper niet op de markt terecht kwam.

Koperprijs van $2 naar $10 per pond

Volgens Leigh Goehring van Goehring & Rozencwajg Associates, is de stierenmarkt in koper nog maar net begonnen. De koperprijs bereikte begin 2016 een bodem rond $2 maar kan de komende 5 tot 10 jaar stijgen naar $10 per pond. Een sterke vraag naar het industrieel metaal in combinatie met problemen rond het aanbod stuwen de prijs hoger.

En dan houdt Goehring nog geen rekening met de toenemende vraag naar koper vanuit de hernieuwbare sector. Batterijen voor elektrische voertuigen, zon- en windenergie hebben veel koper nodig.

Kapers op de kust van een toenemende koperprijs zijn een sterke Amerikaanse dollar en de globale handelsrelaties. De sterke USD is deels al verantwoordelijk voor de stagnatie in 2017 (tot nu toe) terwijl een handelsoorlog de globale economie geen goed doet.

“Global trade wars aren’t good for anybody, so if one breaks out, it will be a headwind for all commodity markets, including copper,” aldus Goehring.

Toch verwacht hij niet dat er echt een handelsoorlog zal komen. De meeste beleggers gaan er nog altijd van uit dat het gezond verstand zal zegevieren.

Bron: Barrons

Foto Credit: iStock

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>