Het conflict tussen China en de Verenigde Staten van Amerika heeft niet enkel een negatieve impact op de goederentrafiek, ook investeringen gaan er op achteruit. Volgens een onderzoek van Rhodium Group heeft China de eerste vijf maanden van dit jaar 92 procent minder geïnvesteerd in de Amerikaanse economie in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

In de eerste helft van dit jaar deden Chinese bedrijven overnames en greenfield-investeringen, oftewel directe buitenlandse investeringen, ter waarde van 1,8 miljard dollar. Dat is een daling van meer dan 90 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017 en het laagste niveau in zeven jaar, althans volgens Thilo Hanemann, een senior beleidsmedewerker bij Rhodium Group LLC.

De oorzaak hiervoor is niet ver te zoeken. Sinds eind vorig jaar verloopt de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten van Amerika wat stroever dan anders. Trump vindt dat de handelsbalans niet in evenwicht is en kondigde daarom extra heffingen op Chinese goederen aan.

Op woensdag verklaarde het Witte Huis in een rapport dat de spectaculaire economische groei van China grotendeels te danken is aan ‘agressieve’ acties en praktijken die buiten de wereldwijde normen en regels vallen. Chinese investeerders zitten de laatste jaren namelijk overal ter wereld.

Minder investeringen

China heeft zijn deuren meer openzet voor buitenlandse investeerders. Maar dat is dus anders voor Chinese investeringen in de Amerikaanse economie de afgelopen maanden en dat komt niet alleen door de politieke spanningen. De Chinese campagne om financiële risico’s en de uitstroom van kapitaal te verminderen, droeg ook bij aan de daling van de totale uitgaande investeringen.

Het onderzoek van Rhodium is gebaseerd op gegevens over individuele transacties, waaronder acquisities, greenfield-investeringen en bedrijfsuitbreidingen. De snelle daling van de Chinese directe buitenlandse investeringen in de USA wordt gedreven door een combinatie tussen beide factoren die eerder in dit artikel staan vermeld.

De kans dat China nog minder gaat investeren in de USA is behoorlijk groot vermits de gemoederen alleen maar hoger oplopen in het handelsconflict tussen beiden naties.

Bronnen: CNBC, Bloomberg

Foto: Pixabay