Het ‘slimme geld’ worden ze ook wel eens genoemd. Je kent ze wel, de grote namen van Wall Street die miljoenen en miljarden verdienen voor hun klanten en zichzelf. Het ‘slimme geld’ komt aan zijn naam omdat ze professionals zijn. Ze zijn dag en nacht bezig met beleggen. Ze hebben de modernste software tot hun beschikking. Er lopen tientallen getalenteerde researchers rond in hun kantoor, en ga zo maar verder. Daar tegenover staat het ‘domme geld’. Hier worden de particuliere beleggers ondergebracht. Ze hebben veel minder ervaring, veel minder middelen en nemen hun beslissingen vaak op basis van emoties of buikgevoel.

De kans is vrij groot dat jij tot die laatste categorie behoort, het ‘domme geld’.

Nu moet je niet beledigd zijn omdat jij bij het ‘domme geld’ hoort. Het is maar een titel die de beleggingswereld geeft om het verschil duidelijk te maken tussen de grote en kleine beleggers.

Als ‘dom geld’ kan je ook nog altijd een aardige stuiver verdienen op de aandelenmarkt.

Het ‘slimme geld’ baseert zijn beslissingen gewoon op veel meer parameters.

Dit betekent niet dat ze altijd slimme beslissingen nemen, maar vaak zitten ze toch in de goede richting. Net als het domme geld ook niet altijd domme beslissingen neemt, maar vaker dan hen lief is in de verkeerde richting zit.

Daarom dat het ‘domme geld’ toch nog altijd iets kan leren van het ‘slimme geld’.

Beleggers als Seth Klarman, George Soros, Ken Griffin, James Simons, David Tepper, … noem maar op, halen niet zomaar een gemiddeld jaarrendement van meer dan 16%.

Dat betekent dat ze gemiddeld minstens hun geld om de 4,5 jaar verdubbelen.

Indrukwekkend!

Het ‘domme geld’ haalt volgens onderzoek amper 2% à 3% per jaar, zoals je kan zien op de grafiek van BlackRock. Dat betekent dat ze hun geld verdubbelen … om de 30 jaar.

Voetbal en de beurs gaan hand in hand

Je zou dit kunnen vergelijken met Zinédine Zidane versus een trainer van een lokale voetbalploeg.

Voetballiefhebbers zullen ongetwijfeld Zidane kennen. Hij is de voormalige succescoach van Real Madrid, de beste voetbalploeg ter wereld.

Zinédine Zidane is 24/7 bezig met voetbal, heeft als coach een uitgebreide staf ter beschikking en traint op de beste trainingsvelden die er zijn. Hij won 3 keer op rij de Champions League. Indrukwekkend!

Zidane zou je een ‘slimme trainer’ kunnen noemen.

De trainer van een lokale voetbalploeg is waarschijnlijk ook al heel zijn leven bezig met voetbal, maar op een veel lager niveau. Hij werkt vermoedelijk in de dag en is dus enkel ’s avond en in het weekend bezig met voetbal.

Zo’n trainer zou je dan een ‘domme trainer’ kunnen noemen. Hij zal de Champions League waarschijnlijk nooit winnen.

Wil dat zeggen dat zo’n trainer geen goede trainer is of geen wedstrijden kan winnen? Nee, absoluut niet. Hij heeft gewoon veel minder middelen ter beschikking.

Máár de trainer van een klein, lokaal ploegske, kan wel nog het een en andere leren van Zinédine Zidane.

En dat is wat jij als kleine belegger ook moet doen, leren van de beste.

Maar waar een trainer van een lokale voetbalploeg niet eventjes Christiano Ronaldo kan kopen voor in zijn ploeg, kan jij wel de aandelen van het ‘slimme geld’ kopen voor in jouw portefeuille.

En dat is nu net wat wij bij Inside Value doen.

Wij volgen het ‘slimme geld’ op de voet. We analyseren hun gedrag. We kijken wanneer ze aanvallen en we letten op wanneer ze verdedigen.

Vervolgens halen we de beste spitsen, middenvelders en verdedigers (lees: aandelen) uit hun ploeg en daar proberen we mee te winnen.

Bron: Gratis Nieuwsbrief Value Jagers

Foto Credit: iStock