De gevolgen van de huidige handelsspanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en zijn handelspartners zijn op dit moment lichtjes merkbaar. Maar Fitch Ratings vreest dat de impact nog veel groter kan worden indien er continu tegenmaatregelen worden genomen. Het kan de wereldeconomie maar liefst 2 biljoen dollar kosten volgens hun berekening.

Fitch Ratings, een Amerikaans onderzoeksbureau, heeft de gevolgen van de handelsoorlog onder de loep genomen. De verhoogde importtarieven op auto’s, staal en aluminium, verschillende Chinese producten en vooral de tegenreactie van andere landen verhogen volgens hen de kans op een verdere escalatie van het conflict. En dat gaat ons allemaal een flinke duit kosten.

Tegenmaatregelen

Brian Coulton, hoofdeconoom bij Fitch, benadrukte dat de situatie op dit moment nog draaglijk is en dat, indien het conflict niet escaleert, de gevolgen vrij beperkt zullen blijven. Maar hij vreest dat het hier niet bij zal blijven en dat landen tegenmaatregelen gaan nemen als ‘wraak’.

China heeft eerder al gemeld dat ze even hard als de Amerikanen zullen toeslaan door de importheffingen op Amerikaanse producten te verhogen. President Trump reageerde eerstdaags met een dreiging om de oorspronkelijke heffingen te verhogen van 55 naar 200 miljard dollar.

Ook de Europese Unie, Australië, Canada en Mexico worden niet ontzien in dit conflict en zijn slachtoffer geworden van het protectionistisch beleid van Trump. De situatie is zelfs zo ernstig dat de NAFTA tussen de VSA, Mexico en Canada op de helling komt te staan.

If tensions rise further, the U.S. hardens its stance and fully withdraws from Nafta—which is not our base case—this would magnify the impact. The imposition of high tariffs on U.S. auto imports would represent an existential threat to Nafta.

Fitch Ratings verwacht dat, in geval van verdere escalaties, het de wereldhandel 2 biljoen dollar zal gaan kosten. De economische groei van de Verenigde Staten van Amerika gaat dan 0,5 procent moeten inboeten en de importprijzen zullen stijgen met 35 tot 40 procent.

Along with weaker confidence and lower investment, a global tariff shock would also hit job creation.

Bronnen: Beursduivel, Marketwatch

Foto: Gage Skidmore – Flickr – CC BY-SA 2.0