De Amerikaanse economie draait op dit moment op volle toeren. De belastingverlagingen van Donald Trump hebben er zelfs voor weten te zorgen dat de economie kan genieten van een extra groeistimulans. Ook de toekomst ziet er nog steeds rooskleurig uit.

De Amerikaanse centrale bank is op de rem gaan staan. Zo heeft de Fed, onder leiding van Jerome Powell, al twee keer dit jaar de rentestand verhoogd en daarnaast is het balanstotaal flink teruggebracht. Dit is ook terecht, want de Amerikaanse economie is sterk genoeg om op eigen benen te staan.

Een recessie lijkt nog ver van ons verwijderd te zijn

Ondanks de goede macrocijfers en de goede vooruitzichten, zijn er beleggers te vinden die zich zorgen maken over de toekomst. Toch lijkt die angst nergens voor nodig te zijn. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Yardeni, te zien dat de S&P 500 nettowinst herzieningen nog steeds positief zijn. En tijdens alle voorgaande recessies ging er eerst een negatieve notering aan een recessie en Bear Market vooraf.

Daarnaast hoeft er niet altijd een recessie en Bear Market los te breken op het moment dat de nettowinst herzieningen onder de 0-lijn duiken. Analisten hebben immers vaak de neiging om hun winstverwachtingen te verlagen naarmate het jaar vordert. In het verleden is een negatieve notering wel een vereiste geweest voor een eventuele recessie en Bear Market.

Weinig vrees voor dit moment, want een negatieve notering lijkt op dit moment nog ver van ons verwijderd te zijn.