Dat Amazon de afgelopen jaren hard aan de weg heeft getimmerd, zal de meeste mensen niet verbazen. Toch is de invloed van Amazon op dit moment veel groter dan waar veel mensen weet van hebben. Zo toont een recent onderzoek aan dat Amazon op het web domineert.

Amazon is binnen de Amerikaanse landsgrenzen in enkele jaren uitgegroeid tot de absolute grootmacht. De oprichter en CEO van Amazon, Jeff Bezos, wist zelfs deze week de grens van 150 miljard dollar te doorbreken. Nog nooit is er iemand op deze aarde geweest die zo rijk was als Bezos op dit moment is. En deze uitzinnige prestatie is te danken aan de exponentiële stijging die het aandeel Amazon de afgelopen jaren op Wall Street heeft laten optekenen.

Amazon creëerde een monopolie op het web

Hoe belangrijk Amazon op dit moment is, is op de bovenstaande grafiek (eMarketer) perfect in beeld gebracht. Op dit moment wordt bijna de helft van de Amerikaanse onlineaankopen verricht bij Amazon. We kunnen dus min of meer spreken van een ‘monopolie’ op het gebied van onlineverkopen.

Gezien deze prestatie is het niet vreemd dat beleggers het aandeel Amazon aan hun portefeuille willen toevoegen. Toch moet daarbij vermeld worden dat het aandeel op dit moment ruim 230 keer hoger noteert dan de winst per aandeel rechtvaardigt. Van een ‘goedkoop’ aandeel is dus absoluut geen sprake.