(ABM FN-Dow Jones) Bernstein heeft dinsdag het advies voor SBM Offshore verlaagd van Outperform naar Market-Perform en eveneens het koersdoel fors laten zakken van 17,00 naar 11,00 euro.

“We hebben een fout gemaakt”, zo stelden de analisten van Bernstein. De marktvorsers gaven eerder deze maand nog een koopadvies af op SBM Offshore, toen het aandeel een flinke duikeling maakte na een nieuwe update omtrent de vermeende omkooppraktijken voor 2012. Een rechtbank in Brazilië oordeelde toen dat oliebedrijf Petrobras een percentage van de maandelijkse betalingen aan SBM Offshore moet inhouden als schadevergoeding.

Bernstein zag de koersval van het aandeel als een mooi koopmoment, maar komt hier nu op terug. “Dit was iets te haastig.” De analisten doken dieper in de juridische papieren, waardoor er meer zorgen ontstonden.

Bernstein concludeert dat SBM een boete van 1,5 miljard dollar boven het hoofd hangt, circa het vijfvoudige van het bedrag waar eerder rekening mee werd gehouden. Dit zal het aandeel geen goed doen, zo verwachten de analisten. SBM zal hier een voorziening voor moeten nemen en Bernstein verwacht dat dit zal gebeuren bij de halfjaarresultaten van het bedrijf op 9 augustus.

De marktvorsers denken dat de financiering van het productie- en opslagschip Liza en het dividend hierdoor moeilijk gaat worden. Bernstein verwacht wel dat een koopadvies op termijn weer van toepassing kan zijn nadat het stof is neergedaald, vooral vanwege de sterke kasstroom van het bedrijf.

Het aandeel SBM Offshore maakte dinsdag een koersval van 9,7 procent op 11,60 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.