De Amerikaanse centrale bank heeft dit jaar al twee keer de rentestand opgetrokken. Daarnaast is de kans groot dat we dit jaar te maken zullen gaan krijgen met één of twee extra renteverhogingen. Dit klinkt behoorlijk agressief, maar de waarheid vertelt ons dat het monetaire beleid van de Fed nog steeds erg soepel is.

De huidige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, is beduidend standvastiger dan zijn voorganger Janet Yellen. Sinds het aantreden van Powell is het Fed-beleid immers agressiever geworden. Daarnaast lijkt Powell minder geïnteresseerd te zijn in de meningen van beleggers. Zo liet hij al eerder weten dat een eventuele beursdaling hem niet weerhoudt om het beleid verder aan te scherpen.

Het monetaire beleid is helemaal niet zo agressief

Toch lijkt het Fed-beleid een stuk minder agressief te zijn dan de daden van de Amerikaanse centrale bank doen vermoeden. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Macro Tourist, te zien dat de huidige rentestand nog steeds sterk achterloopt op het Taylor Rule Model. Dit model is bedacht en geperfectioneerd door de beroemde econoom John Taylor in 1992. Dit model wordt door veel economen en analisten gerespecteerd en gebruikt bij het nemen van beslissingen.

Nog nooit eerder was de divergentie tussen de Fed rentestand en het Taylor Rule Model zo groot. Met andere woorden moet Powell nog enkele renteverhogingen doorvoeren alvorens de rentestand weer in balans is met het Taylor Rule Model.