De zomerperiode is aangebroken. Gewoonlijk zijn de handelsvolumes tijdens deze periode laag en gebeurt er weinig op de beursvloer. Maar, het verleden biedt geen enkele garantie voor de toekomst en dit jaar zou de zomerperiode wel eens totaal anders kunnen verlopen.

De keerzijde van lage handelsvolumes is dat er bij onverwacht nieuws grote koersschommelingen kunnen ontstaan. En gezien het feit dat Trump niet op vakantie gaat, moeten beleggers juist deze zomer rekening houden met de nodige beweeglijkheid. Helemaal omdat Trump afgelopen week nog aankondigde dat hij binnenkort een nieuw pakket met importheffingen zal gaan opleggen.

Beleggers moeten rekening houden met toenemende beweeglijkheid

Los van het fundamentele plaatje, voorspelt het technische plaatje ook een sterk toenemende beweeglijkheid. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van E. Cantoni, te zien dat de huidige beweging bij de VIX-index sterk overeenkomt met de beweging die we in de periode 1997-2002 zagen. Mocht de correlatie standhouden dan betekent dat, dat de volatiliteit binnenkort als een dief in de nacht gaat terugkeren.

En in dat geval is het raadzaam om de veiligheidsriemen vast te klikken.