Het aandeel Facebook staat zwaar onder druk na de recente kwartaalresultaten. De resultaten voldeden, maar overtroffen niet. En de verwachte groei wordt neerwaarts bijgesteld. Genoeg om $150 miljard beurswaarde in rook te laten opgaan. Maar Facebook is ook een van de FAANG-leden en kan door deze forse daling de volledige aandelenmarkt mee kopje onder sleuren.

Algemeen wordt aangenomen dat de Amerikaanse aandelenmarkt sterk presteert aangezien de indexen als de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq hoge toppen scheren. Maar schijn bedriegt. Het zijn vooral de FAANG-aandelen Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google die het mooie weer maken. Google overtrof de verwachtingen, maar Facebook gaat nu kopje onder.

En dat kan gevolgen hebben.

Sinds de start van de stierenmarkt in 2009 steeg de S&P 500 met zo’n 300%. Maar daar kan het voornamelijk de FAANGs voor danken. Zo steeg Apple meer dan 1.000%, Amazon meer dan 2.000% en Netflix meer dan 6.000%.

Een paar aandelen bepalen de index

Wanneer jij deze aandelen niet in portefeuille hebt en het gevoel hebt dat je deze stierenmarkt hebt gemist, klopt dat ergens wel. De ongelijkheid binnen een index als de S&P 500 is enorm:

  • 10 aandelen (waaronder de FAANGs) zijn verantwoordelijk voor 100% van de stijging van de S&P 500 dit jaar
  • Zonder de FAANGs zou de S&P 500 dit jaar in het rood staan
  • De 20 grootste aandelen uit de S&P 500 zijn samen groter dan de 400 kleinste aandelen
  • Sinds begin dit jaar steeg de marktwaarde van Facebook, Google, Amazon, Microsoft en Apple al met $812 miljard (voor de daling van Facebook).
  • Van hero naar zero?

FAANGs waren ‘can’t-lose’ aandelen geworden die iedereen moest hebben. Ze zitten ook in bijna elke populaire ETF en in de portefeuille van bijna iedere hedgefundmanager. De vraag zal nu zijn of deze forse daling van Facebook opnieuw een hobbel in de weg is, of het begin van het einde voor de FAANGs. In het laatste geval kan dat de volledige aandelenmarkt mee in een val sleuren.

Bron: R.I.A.