Facebook staat op dit moment in de negatieve schijnwerpers. Het sociale mediaplatform wist afgelopen woensdag tegenvallende kwartaalcijfers te publiceren. De reactie van de beleggers was niet mild, want het aandeel moest tijdens de handelssessie van woensdag bijna 20% aan waarde inleveren. Wat is eigenlijk het grootste gevaar voor Facebook?

Tot dusver had het rampzalige Cambridge-schandaal nog geen invloed gehad op de gebruiksgroei of –inkomsten van Facebook. Maar, de meest recente cijfers laten zien dat dit schandaal langzaam maar zeker haar uitwerking begint te hebben. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Recode, te zien dat Facebook tijdens het afgelopen kwartaal slechts 22 miljoen nieuwe dagelijkse actieve gebruikers (ter wereld) wist te werven; de laagste groei sinds begin 2011.

Facebook weet haast geen terrein meer te winnen

Dat is alleen niet het enige. Zo weet Facebook maar geen extra actieve gebruikers te werven in Amerika en Canada. Voor het vierde kwartaal op rij bleef de teller hangen op 185 miljoen actieve gebruikers. Daarnaast verloor Facebook voor het eerst sinds haar oprichting gebruikers in Europa. Facebook rapporteerde in het tweede kwartaal 279 miljoen dagelijkse actieve gebruikers in Europa, tegenover 282 miljoen gebruikers in het eerste kwartaal.

Gezien het feit dat Facebook afhankelijk is van haar advertentie-inkomsten, en daardoor dus afhankelijk is van haar actieve gebruikers, voorspelt de huidige trend weinig goeds. Het lijkt het sociale mediaplatform maar niet te lukken om extra terrein te winnen. En dat is een zorgwekkende conclusie.