De goudprijs heeft tijdens de afgelopen weken de wind van voren gekregen. Sinds halverwege april staat de goudprijs al onder druk en diverse steunpunten zijn door de beer weggevaagd. Deze dalende beweging heeft de pessimistische stemming rondom goud flink doen versterken. Is dit wel het ideale moment om pessimistisch te zijn over de toekomst van goud?

Opvallend genoeg zijn er maar weinig analisten te vinden die een goede verklaring hebben voor de prijsval bij het gele edelmetaal. Uiteraard heeft de sterkere dollar een negatieve uitwerking gehad op de goudprijs, maar dat kan niet de enige oorzaak zijn. Zo wist de goudprijs bijvoorbeeld ook niet te profiteren van de toegenomen onzekerheid en instabiliteit in de wereld. En dat is vooral opvallend aangezien goud normaal gesproken fungeert als ‘veilige haven ‘.

Weinig beleggers geloven nog in goud

Toch is het nog maar de vraag of dit het geschikte moment is om pessimistisch gestemd te zijn over de toekomst van goud. Zo leert Warren Buffett ons dat je juist hebberig moet zijn op het moment dat anderen hebzuchtig zijn. En mogelijk is dat moment juist nu aangebroken.

Dat deze bekende spreuk van Buffett ook toepasbaar is binnen de goudmarkt, is op de bovenstaande grafiek (Bloomberg) te zien. De laatste keer dat er immers zo weinig geïnvesteerd werd in goud, was aan het einde van 2015. En niet veel later wist de goudprijs met 30% in waarde te stijgen. Wat dat betreft lijkt dit niet het ideale moment te zijn om goud af te schrijven.

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!