De refirente, de rente die banken moeten betalen aan de ECB wanneer zij geld bij de ECB opnemen, staat al geruime tijd op 0%. Om precies te zijn is dit al sinds maart 2016 het geval. Als het aan Draghi ligt dan gaat daar in de nabije toekomst ook geen verandering in komen. Een eventuele renteverhoging komt pas in de tweede helft van 2019 aan de orde. Volgens een belangrijk model hoort de rente echter op dit moment al veel hoger te zijn.

Mario Draghi onderstreepte vorige week donderdag nogmaals dat beleggers niet hoeven te rekenen op een snelle renteverhoging. De Europese inflatie mag dan wel het gewenste niveau van 2% bereikt hebben, maar de kerninflatie blijft nog sterk achter. En juist deze kerninflatie, waarbij er geen rekening wordt gehouden met prijswijzigingen bij voedsel- en energieprijzen, wordt gezien als een van de belangrijkste componenten om te bepalen of de economie daadwerkelijk groeit.

De huidige rente is veel te laag

 

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat de actuele rentestand sterk achterblijft op de zogenoemde ‘Taylor Rule rate’. Dit model is bedacht en geperfectioneerd door de beroemde econoom John Taylor in 1992. Dit model wordt door veel economen en analisten gerespecteerd en gebruikt bij het nemen van beslissingen. Volgens dit model zou de rente op dit moment rond de 1% moeten liggen.

Uiteraard kan het monetaire spelletje dat Draghi speelt grote invloed hebben op de toekomst. Mocht de Europese economie immers plots te maken krijgen met een economische tegenslag, dan heeft Draghi reeds zijn economische kruit verschoten.