De maand juli was, voor de oliebeleggers onder ons, een maand om snel te vergeten. De olieprijs werd voor het eerst sinds lange tijd geconfronteerd met serieuze berentikken. Op maandbasis daalde de prijs voor een vat ruwe olie zelfs met meer dan 7%. En deze daling kwam op een zeer ongeschikt moment.

Dat de olieprijs te maken kreeg met een serieuze correctie, is eigenlijk niet zo vreemd. Sinds juli 2017 is er namelijk al sprake van een bijzonder sterke rally en het was wachten op een adempauze van de stier. Sinds de bodem van 2016 is de olieprijs zelfs met meer dan 170% in waarde gestegen. De vraag is alleen of de rally ook in de nabije toekomst weet stand te houden.

Keren de beren terug op het oliespeelveld?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, is te zien dat de correctie bij de olieprijs op een bijzonder ongeschikt moment kwam. Tijdens de afgelopen maand beukte de olieprijs immers tegen het 38,2% Fibonacci-niveau aan. Dit niveau geldt binnen de wetten van de technische analyse als een belangrijke weerstand.

Overigens was dat nog niet alles. Want naast dit Fibonacci-niveau bereikte de RSI-indicator de hoogste stand sinds april 2011. En precies op dat moment wist de olieprijs destijds een stevige top neer te zetten.

 Ligt er meer onheil voor de olieprijs op de loer?