Berkshire Hathaway, het investeringsfonds van Warren Buffett, ziet zijn cash geld voorraad met rassenschreden toenemen. Het fonds beschikt ondertussen al over bijna $130 miljard cash. Het verleden wijst echter uit dat wanneer de cashvoorraad van Berkshire Hathaway fors toeneemt, dit geen goed teken is voor de aandelenmarkt.

In het tweede kwartaal zag Berkshire Hathaway de totale berg cash op de balans toenemen naar $129,6 miljard. Een forse stijging ondanks dat Buffett en Co $12 miljard investeerden. Die investeringen vloeiden opnieuw hoofdzakelijk naar Apple.

De reden waarom Buffett in Apple blijft investeren, zijn al langer bekend. En dat legt het bedrijf zeker geen windeieren aangezien Apple recent als eerste Amerikaans bedrijf meer dan $1.000 miljard waard werd.

In zijn brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway legde Buffett eerder dit jaar ook al uit waarom de cashvoorraad zo sterk blijft stijgen: de meester-belegger vindt namelijk geen interessante bedrijven om te kopen aan een aantrekkelijke prijs.

Dat hebben we in het verleden ook al tijdens verschillende periodes gezien.

In de periode 1998 – 1999, vlak voor het uiteenspatten van de internetbubbel, en in de periode 2005 – 2007, vlak voor de financiële crisis, steeg de cashvoorraad van Berkshire Hathaway aanzienlijk. Buffett en Co gebruikten deze berg cash pas in de periode 2000 – 2003 en 2007 – 2009. Dit was op het moment dat de beuren op hun dieptepunt noteerden.

Buffett kent de kracht van geduld

Veel beleggers denken steeds dat Buffett zijn ‘mojo’ heeft verloren wanneer hij zijn cashvoorraad laat stijgen en de beurzen nieuwe toppen scheren. De beursgoeroe is echter een meester in de kracht van het geduld en slaat enkel toe wanneer anderen geen uitweg meer zien.

Vandaag staan fusies en overnames ter waarde van $2.600 miljard in de eerste jaarhelft net onder het record van 2007. En staat de Amerikaanse aandelenmarkt op een zucht van een absoluut record: de langste stierenmarkt uit de geschiedenis.

Maar Buffett wacht geduldig af. Wanneer er opnieuw koopjes te doen zijn op de beurs, heeft hij opnieuw de beste kaarten in handen.

Bron: MarketWatch

Foto Credit: Flickr/Fortune Live Media