(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen vrijdagmiddag op een lagere opening af, als gevolg van de onrust op de valutamarkten. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden circa een half uur voor opening 0,5 procent lager.

De aandacht zal vrijdag vooral gevestigd zijn op de valutamarkt en niet, zoals de afgelopen weken, op handelsoorlog met China. De dollar won de afgelopen nacht sterk aan waarde, nadat de Europese Centrale Bank haar zorgen had uitgesproken over uitstaande leningen in Turkije. In reactie gingen de euro en vooral de Turkse lira ten opzichte van de dollar flink onderuit. De lira is dit jaar, ten opzichte van de Amerikaanse munteenheid, al met 35 procent gezakt. Het verlies kwam deze week uit op 13,3 procent.

“Terwijl overal de obligatiekoersen onder druk staan, is de euro is nu door de bodem van 1,1500 gezakt ten opzichte van de dollar. Valuta geven overal terrein prijs. Een uitzondering is de dollar die als veilige haven wordt gezien”, stelde Richard Perry, strateeg bij Hantec Markets.

Washington en Ankara liggen al enige tijd met elkaar in de clinch over de detentie van een Amerikaanse dominee. Vanwege de weigering van Turkije om de dominee vrij te laten, hebben de VS Turkije sancties opgelegd. Bovendien heeft de Turkse president Erdogan tot grote bezorgdheid van beleggers laten blijken weinig interesse te hebben in het stoppen van de hoge Turkse inflatie. Die staat in Turkije inmiddels op bijna 16 procent.

Volgens valutaspecialist Bart Hordijk van Monex Europe kan alleen een gigantische renteverhoging van 500 basispunten in Turkije de markten kalmeren. Een andere mogelijkheid is volgens hem een beperking van het kapitaalverkeer in Turkije. Hij vreest echter dat Erdogan deze maatregelen zal blokkeren.

De dollar staat nu op bijna het hoogste punt in één jaar, ten opzichte van andere belangrijke munteenheden. De sterkere dollar is slecht nieuws voor de exporterende bedrijven in de VS. Bovendien is een sterke dollar een probleem voor landen die veel schulden in dollars uit hebben staan, zoals Argentinië.

Vrijdagmiddag was er op macro-economisch gebied alleen nieuws over de Amerikaanse inflatie. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten liepen in juli van dit jaar verder op. De consumentenprijzen stegen in juli met 0,2 procent, in juni was dit 0,1 procent op maandbasis. De verwachting lag op een toename van 0,2 procent. Op jaarbasis is de inflatie nu 2,9 procent en aangepast voor de volatiele componenten energie en voeding 2,4 procent.

De Britse economie is in juni met 0,1 procent gegroeid, zo werd vrijdagmorgen bekend. In mei groeide de economie nog met 0,3 procent. De industriële productie in het Verenigd Koninkrijk steeg in juni gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. De Britse industrie produceerde 0,4 procent meer dan in mei, net als de maakindustrie.

De economie van Japan heeft in het tweede kwartaal van dit jaar weer groei laten zien. In een eerste raming kwam de groei uit op 1,9 procent.

De Aziatische beurzen eindigden vrijdag lager, met een min van 0,7 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Olie noteerde vrijdag licht hoger. Een september-future West Texas Intermediate steeg 1 procent tot 67,35 dollar, terwijl een oktober-future Brent tevens 0,7 procent duurder werd op 72,55 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1451 Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1532 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1572 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Er staan vrijdag geen kwartaalcijfers van bedrijven op de agenda.

Qualcomm heeft een schikking getroffen met de Taiwanese toezichthouder van omgerekend 93 miljoen dollar. De chipgigant heeft in het verleden de regels in Taiwan overtreden, zo oordeelde de toezichthouder. Naast het schikkingsbedrag zal Qualcomm in de komende vijf jaar ook investeren in Taiwan, onder meer in 5G, start-ups en samenwerkingen met universiteiten. In de elektronische handel voorbeurs verloor het aandeel 0,6 procent.

Sowieso lijkt de halfgeleidersector er lastig bij te liggen. Morgan Stanley waarschuwde in een rapport dat de Amerikaanse chipsector inmiddels de slechtste verhouding tussen risico en rendement laat zien nu de cyclische risico’s toenemen. In Azië stonden halfgeleiders daardoor vanochtend al onder druk en ook in Europa doet de sector het slecht met bijvoorbeeld een verlies van 5,2 procent voor STMicroelectronics in Parijs en 3,6 procent voor Infineon in Frankfurt.

Dropbox heeft het afgelopen kwartaal beter dan verwachte resultaten geboekt, zo werd donderdag nabeurs bekend. De online opslagdienst behaalde een aangepaste winst per aandeel van 11 dollarcent. De omzet kwam uit op 339 miljoen dollar. Analisten, geraadpleegd door FactSet, hadden gerekend op een aangepaste winst per aandeel van 6 dollarcent, op een omzet van 331 miljoen dollar. Het aandeel ging in de elektronische handel voorbeurs 8,8 procent onderuit.

Slotstanden Wall Street

Wall Street is donderdag hoger gesloten. De Dow Jones index won 0,5 procent op een slot van 25.462,58 punten. De S&P 500 eindigde ook een half procent in de plus op 2.840,35 punten. Voor de Nasdaq resteerde op een slotstand van 7.812,01 punten, een plus van 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.