(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen woesndag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,6 procent in het rood.

Turkije is ook woensdag het dominerende thema, nadat de Turkse lira dinsdag tekenen van stabilisatie liet zien, waardoor beleggers de zorgen over de Turkse valutacrisis en het mogelijke besmettingsgevaar van zich afschudden. Ankara dreigde woensdag nieuwe importheffingen door te voeren op Amerikaanse goederen, waaronder auto’s, tabak en alcoholhoudende dranken.

Marktanalist David Madden van CMC Markets merkte echter op dat de verhoogde spanningen tussen de Verenigde Staten en Turkije veel slechtere gevolgen zullen hebben voor Turkije dan voor de Verenigde Staten. “De Turkse president Erdogan geeft niet de indruk gas terug te nemen en het lijkt erop dat hij de economische oorlog met de Verenigde Staten wil doorstaan en dit zal waarschijnlijk boven de aandelenmarkten blijven hangen”, voegde hij toe.

Een Turkse rechtbank heeft woensdag het verzoek voor beëindiging van het huisarrest en het reisverbod van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson afgewezen. Brunson werd recent ontslagen uit de gevangenis en onder huisarrest geplaatst in de provincie Izmir vanwege gezondheidsproblemen. De kwestie is een bron van frictie tussen de twee landen.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in juli sterker dan verwacht zijn gestegen. De detailhandelsverkopen stegen op maandbasis met 0,5 procent in juli. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een omzetgroei van 0,1 procent in juli. Ten opzichte van juli 2017 nam de retailomzet toe met 6,4 procent.

De arbeidsproductiviteit steeg in het tweede kwartaal met 2,9 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, terwijl de arbeidskosten met 0,9 procent daalden.

De activiteit van industriële bedrijven in de Amerikaanse staat New York is in augustus gestegen. De zogeheten Empire State index steeg van 22,6 in juli naar 25,6 punten deze maand.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gedaald met 2,0 procent. De marktindex daalde van 342,5 naar 335,8.

Later op de dag verschijnen industriële productiedata, huizenbouwdata, de bedrijfsvoorraden en het meest recente olievoorradenrapport van de Amerikaanse Energy Information Administration.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 1,0 procent tot 66,35 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,8 procent goedkoper werd op 71,89 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1327. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1334 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1345 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Cisco Systems publiceert woensdag nabeurs kwartaalcijfers en noteerde in aanloop naar de publicatie voorbeurs 0,7 procent lager.

Macy’s daalde voorbeurs 5,1 procent. De warenhuisketen boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 166 miljoen dollar, ofwel 0,53 dollar per aandeel, op een omzet van 5,57 miljard dollar. De aangepaste winst bedroeg 0,59 dollar per aandeel. Analisten rekenden op 0,50 dollar per aandeel op een omzet van 5,55 miljard.

Tesla noteerde voorbeurs 0,9 procent lager, na het nieuws van een dag eerder dat de raad van bestuur van Tesla een speciale commissie in het leven heeft geroepen om de mogelijke privatiseringen van de fabrikant van elektrische auto’s te evalueren.

Superbelegger Warren Buffett heeft zijn belang in IBM verkleind, maar kocht juist aandelen Apple en Teva. IBM daalde voorbeurs 0,7 procent, Apple daalde tevens 0,7 procent en Teva noteerde 1,0 procent hoger.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,6 procent hoger op 2.839,96 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het groen op 25.299,92 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,7 procent tot 7.870,89 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.