Volgens de zakenbank JP Morgan is de situatie op de aandelenmarkten uniek. Hetgeen nu aan het gebeuren is, is nog nooit eerder voorgevallen. Amerikaanse aandelen presteren namelijk nog bijzonder goed terwijl die van de opkomende markten en Europa het laten afweten.

JP Morgan heeft iets bizar ontdekt op de financiële markten, namelijk een niet-gecorreleerde beweging van de Amerikaanse beurzen tegenover de internationale aandelenmarkten. Zulke gebeurtenis hebben ze nooit eerder waargenomen, ze vermoeden dat er weldra iets staat de gebeuren op de beurzen.

De zakenbank waarschuwt daarom zijn klanten dat het tij gaat keren waarbij internationale aandelen, zoals die van Europa en de opkomende markten, een inhaalbeweging zullen maken voor de rest van het jaar. Amerikaanse beurzen zullen naar hun verwachting minder gaan presteren.

Evenwicht

Marko Kolanovic, strateeg bij JP Morgan, bemerkt een positief momentum voor Amerikaanse aandelen terwijl dit niet het geval is voor Europese aandelen. Dit geldt voor de afgelopen 12 maanden, indexen zoal de Dow Jones, S&P 500 en de Nasdaq vertonen een aardig rendement in vergelijking met de rest.

De bewegingen tussen de mondiale markten zijn zodanig onvoorspelbaar en niet in evenwicht dat Kolanovic een rechtzetting verwacht de komende maanden. Met andere woorden, ofwel gaan de Amerikaanse aandelen dalen ofwel gaan de Europese en EM aandelen excelleren.

Hij vreest ook dat de situatie op de financiële markten zal omslaan in een correctie als de geschillen tussen de Verenigde Staten van Amerika en China niet opgelost geraken. Langs de andere kant verwacht hij dat beide partijen tot een oplossing zullen komen gezien de financiële schade.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere