De wereldeconomie draait op dit moment op volle toeren en dat is natuurlijk geweldig nieuws. Door de sterk groeiende wereldeconomie neemt de werkgelegenheid toe en daalt het aantal werklozen. Een sterk groeiende economie kan echter ook nadelige gevolgen hebben.

Steeds meer bedrijven hebben moeite met het vinden van geschikt personeel. De trend is op dit moment al zover gevorderd dat in sommige sectoren personeelsleden worden aangenomen die eigenlijk niet helemaal matchen met de vacatures. In Amerika is deze trend het ergst aangezien zij te maken hebben met een historisch laag werkloosheidspercentage.

Nog nooit kostte het bedrijven zoveel moeite om geschikt personeel te vinden

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is te zien dat het een gemiddeld Amerikaans bedrijf 31 dagen kost om een vacature op te vullen. Nog nooit eerder hadden we te maken met een dergelijk hoog getal. Tijdens de piek van vóór de financiële crisis stond de teller nog op 23 dagen.

Volgens het merendeel van de economen kan deze trend zich de komende tijd nog verder gaan voortzetten. Naast het feit dat bedrijven steeds meer moeite moeten doen om het geschikte personeel binnen te halen, moeten de beloningen ook omhoog. Dat kan voor bedrijven nadelig zijn op het moment dat ze deze extra kosten niet kunnen doorvoeren in de verkoopprijzen.