Wanneer we jong zijn, denken we vaak dat de wereld aan onze voeten ligt. Hoewel dat ook vaak zo is, maken veel jongeren enkele financiële fouten die hun later zuur kunnen opbreken. Iedere 30’er kent het wel: ‘had ik dit of dat maar gedaan toen ik nog jong was’. Dit zijn 7 financiële levenslessen die iedereen voor zijn 30e zou moeten kennen.

Hoe sterker je financieel staat in je jongere jaren, hoe meer je daarvan kan profiteren eens je de 30 voorbij bent. Vaak worden de levensjaren vanaf je 30e moeilijker, vooral op financieel vlak. Je moet een huis afbetalen, er komen kinderen die veel geld kosten, loonsverhogingen komen niet meer zo frequent als vroeger, …

Deze 7 financiële levenslessen kunnen jou op weg zetten naar groot succes, ook na je 30e.

-1. Je hebt dus echt een noodfonds nodig

Een noodfonds is een geldrekening waar je een bepaald bedrag op spaart voor ‘noodgevallen’. Wanneer je jong bent, geloof je niet dat jou zoiets zal overkomen. Helaas krijgt 3 op 4 ooit te maken met een zware financiële tegenvaller.

-2. Je moet blijven solliciteren

Het kan geen kwaad om 2 à 3 keer per jaar ergens anders te solliciteren, ook al ben je tevreden met je huidige job. Door te solliciteren blijf je op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn voor je carrière. Het geeft je ook een goed idee of de huidige verloning correct of te weinig is.

-3. Het is belangrijk om in jezelf te investeren

In het boek “The 21 Success Secrets of Self-Made Millionaires,” van Brian Tracey omschrijft de auteur dat je 3% van je inkomen in jezelf zou moeten investeren. Op die manier ‘garandeer’ je succes doordat je kennis en vaardigheden toenemen.

-4. Verzekeringen

Verzekeringen zijn meer dan een noodzakelijk kwaad. Ze zorgen er namelijk voor dat je dezelfde levensstandaard kan blijven behouden wanneer het noodlot toeslaat. Verzekeringen zijn duur, maar hun geld waard wanneer je ze nodig hebt.

-5. Schulden zijn gevaarlijk

Wie schulden maakt, koopt in feite iets wat ze normaal gezien niet zelf kunnen betalen. Probeer de schuldenlast dan ook tot een minimum te bepreken. Je weet immers nooit wat de toekomst brengt.

-6. Praat met je partner over geld

Geld is een van de belangrijkste aspecten in een relatie. Iedereen heeft een andere mening over het gebruik van geld. Het is belangrijk om daar een consensus in te bereiken. Anders zorgt dit ongetwijfeld voor de nodige spanningen.

-7. Beleg op de aandelenmarkt

Een spaarrekening brengt niets op. Maar inflatie zorgt er wel voor dat jouw koopkracht er op achteruit gaat. Je moet jouw geld ook voor jou laten werken. En de beste plaats daarvoor is al decennia de aandelenmarkt. Wanneer jouw financieel plaatje in orde is, wordt het tijd om de stap te zetten naar de aandelenmarkt.

Bron: G.B.R.

Foto Credit: iStock