Er wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank zal vasthouden aan het vooropgestelde beleid gezien de inflatie op een stabiel niveau blijft hangen, de groei van de eurozone is daarenboven best solide. Voorzitter Draghi voelt zich niet genoodzaakt om aanpassingen door te voeren.

Analisten verwachten dat de Europese Centrale Bank tijdens de volgende zitting zal aankondigen dat het huidige beleid gewoon kan worden aangehouden gezien de stabiele inflatie en de solide groei van de Europese economie. Dat beweert Dirk Schumacher, ECB watcher bij Natixis te Frankfurt.

It is clear that the most recent inflation figures do not suggest in any way that the ECB will need to deviate from its ‘prudence, patience and persistence’ mantra.

De enige factor die zou kunnen hinten op een stijging van de kerninflatie, is de groei van de lonen. Een ander belangrijk punt is de zwakkere euro. Hierdoor wordt de handel met Europa aantrekkelijker waardoor de export toeneemt en dus ook de groei van de Europese economie.

Monetair beleid

Toch verwachten ze niet dat Mario Draghi hier commentaar over gaat geven en zal het de beslissing van het bestuur niet veranderen inzake het monetair beleid. Met andere woorden, het opkopen van obligaties gaat waarschijnlijk nog duren tot eind dit jaar.

Ook de rentevoeten blijven ongewijzigd, dat wilt zeggen dat de hoofdrente van 0,4 procent zal worden doorgetrokken tot ten minste de zomer van 2019. Het is duidelijke dat de Europese Centrale Bank nog even wilt vasthouden aan de flexibiliteit en extra ademruimte waarover ze nu beschikken.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere