De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China is nu al enkele maanden bezig. Beide landen zijn ondertussen wel aan het overwegen wat ze kunnen doen om de situatie te ‘ontmijnen’ en stilaan tot een akkoord te komen. De CEO van het Chinese computerbedrijf Lenovo roept Trump en Xi Jinping op om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen.

Yuanqing Yang, de CEO van de Chinese maker van computerhardware en consumentenelektronica Lenovo, was afgelopen zaterdag aanwezig in New York City en riep president Trump en Xi Jinping op om zo snel mogelijk een einde te maken aan de handelsoorlog die momenteel woedt.

As a global company, we definitely don’t think it is good for either economy or consumers, we should see the two governments sit down and reach an agreement.

Indien de Verenigde Staten en China opnieuw niet overeen komen met elkaar, kunnen er nieuwe invoerheffingen doorgevoerd worden die een negatieve impact kunnen hebben op Chinese technologiebedrijven. Donald Trump dreigde vorige maand al met nieuwe heffingen op Chinese goederen ter waarde van 200 miljard dollar.

De kans is bijzonder groot dat Chinese technologiebedrijven hierdoor geraakt zullen worden zodat Amerikaanse bedrijven zoals HP, Dell, Apple meer marktaandeel kunnen winnen.

Afzetmarkten

Lenovo’s grootste markten zijn Noord en Zuid-Amerika, China en Europa. Deze gebieden zijn goed voor 85 procent van de omzet. Als gevolg van de diversiteit in de toeleveringsketen kan het bedrijf worden gepositioneerd om een langdurige handelsoorlog te doorstaan.

Toch worden Chinese technologie exporteurs geconfronteerd met tegenwind als de twee grootste economieën ter wereld geen overeenstemming bereiken. De Chinese exportgegevens vertoonden al een scherpe daling in augustus toen de USA en China elkaar pijnigden met heffingen.

Bronnen: CNBC

Foto: IM 3847 – Wikimedia