Vorige week donderdag liet Draghi tijdens een persconferentie in Frankfurt weten dat de economie van het eurogebied solide genoeg is. De economie is volgens Draghi zelfs sterk genoeg om de wereldwijde risico’s het hoofd te bieden. Ondanks dat zijn de groeiverwachtingen wel naar beneden bijgesteld.

Volgens Draghi is de solide economische groei te danken aan de verbetering van de arbeidsmarkt en de stijgende lonen. Het vertrouwen onder de Europese burgers neemt toe en daardoor zitten de uitgaven in de lift. En dit leidt uiteraard tot een groeiende economie. Wel liet Draghi weten dat de grootste bron van onzekerheid op dit moment afkomstig is van de opkomst van protectionisme.

Dit jaar komt er een einde aan het opkoopprogramma

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van Bloomberg, zijn de groeiverwachtingen voor dit jaar en de komende twee jaar in beeld gebracht. De groeiverwachting van de ECB voor de eurozone is iets naar beneden bijgesteld, maar de verlaging is gering en de inflatievooruitzichten zijn ongewijzigd gebleven.

Draghi benadrukte overigens dat de ECB op schema ligt om nog dit jaar een einde te maken aan het opkoopprogramma. Op een snelle renteverhoging hoeven we alleen niet te rekenen. Draghi liet weten dat de kans groot is dat de rentestand onveranderd blijft tot en met de zomer van 2019. De monetaire steun blijft dus nog wel een tijdje aanhouden.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>