Er is schandalig veel geld in omloop in de sportwereld, als sporter kan je er dus aardig wat geld verdienen, vooral bij populaire sporten zoals voetbal. Maar ook elektronische sporten beginnen steeds lucratiever te worden voor hun beoefenaars, esports zit namelijk in de lift.

Esports verwijst naar competitieve videogames waarbij teams of individuen tegen elkaar spelen in games zoals FIFA, Dota 2, Fortnite, etc… voor honderdduizenden dollars aan prijzengeld.

De wedstrijden worden ofwel georganiseerd in fysieke stadions waar je als toeschouwer aanwezig kan zijn, ofwel online gespeeld en je als toeschouwer kan streamen. Marktonderzoeksbureau Newzoo voorspelt dat deze industrie dit jaar zal groeien tot 905,6 miljoen dollar en 1,4 miljard dollar in 2020.

Bedrijven die gekoppeld zijn aan gaming zien het fenomeen maar al te graag gebeuren. Aandelen van bedrijven zoals Activision Blizzard, Nvidia en AMD vertonen een aardig koersverloop.

Industrie

Het is pas in de afgelopen paar jaar dat professioneel gamen een goede carrièreoptie is geworden. Prijzengeld voor het winnen van toernooien neemt toe en grote merken willen dat sponsorteams en –wedstrijden veel toeschouwers bereiken om zo meer ‘brand awareness’ te creëren.

Om een indruk te geven van de schaal van de industrie… ‘The International 2018’, het grootste toernooi voor de game Dota 2, had een totale prijzenpot van 25,5 miljoen dollar.

De finale liet bijna 15 miljoen mensen kijken op verschillende streaming-sites, waaronder Twitch, dat eigendom is van Amazon. Als je het aantal Chinese kijkers eruit haalt, daalt het aantal toeschouwers tot 1,2 miljoen. Daarmee is duidelijk in welke regio esports voorlopig het populairst is.

In feite is esports een echt internationaal fenomeen geworden de afgelopen jaren. Newzoo verwacht dat 53 procent van het publiek van de esports zich dit jaar in de Aziatische regio bevindt en 18 procent in Europa. Ter vergelijking, Noord-Amerika neemt ongeveer 14 procent voor zijn rekening.

Analisten verwachten dat deze industrie binnen enkele jaren kan uitgroeien tot een miljardenindustrie. De concurrentie aangaan met echte sportcompetities en wedstrijden is wat hoog gegrepen maar langzaamaan zal esports blijven groeien en kijkers voor zich winnen.

Bronnen: CNBC

Foto: Steel Series – Flickr – CC BY 2.0