Blockchain adoptie zal Amazon en Mircosoft een grote boost geven. Het zal grote tech bedrijven een voordeel van meerdere miljarden geven, volgens nieuwe schattingen van Bank of America.

Naast het voordeel voor grote tech bedrijven zal de totale blockchain markt uiteindelijk zo’n zeven miljard dollar bereiken. De analyse van Bank of America stelde niet wanneer de blockchain markt dit bedrag zal bereiken.

Cloud computing en supply chain

De voordelen voor Mircosoft en Amazon zullen vooral zitten in de cloud computing en in het volgen van de supply chain, stelt onderzoeksanalist Kash Rangan van Bank of America.

“Amazon zal profiteren van de toenemende vraag naar cloud services van de implementatie van blockchain, terwijl het ook profiteert van verbeterde supply chain-tracking. Dit zal de retailactiviteiten van Amazon efficiënter maken.”, zei Rangan in een brief aan zijn klanten.

Mircosoft zal op een andere manier profiteren van de blockchain technologie. Blockchain zal namelijk bestaande delen van ‘software as a service’ (SaaS) producten verbeteren. Een voorbeeld hiervan is Microsoft Azure. Deze kan profiteren van ‘blockchain as a service’ (BaaS).

“Blockchain as a service op het Azure platform zal het gebruik kunnen maken van slimme contracten en andere applicaties van derden. Als het gebruik van de blockchain bij Azure toeneemt, zal het dus voordelen hebben.”, stelt Rangan.

Rangan schat uiteindelijk dat twee procent van de servers zal worden gebruikt om blockchains draaiende te houden. Dit voor 5.500 dollar per server per jaar.

Niet 100% overtuigd

Bank of America geeft toe dat blockchain technologie vele toepassingsgebieden heeft en dat er veel meer schattingen over de uiteindelijke grote bestaan. Maar het vermogen van deze toepassingen om geld te verdienen, is nog steeds niet bewezen.

“Veel toepassingsgebieden met betrekking tot blockchain zijn geïdentificeerd, maar eindproducten of services zijn nog niet klaar en worden nog niet gebruikt”, stelt Rangan.

Bron: CNBC

Foto: iStock