De financiële crisis werd aangewakkerd door de problemen rondom de huizenmarkt. Amerikaanse banken maakten zich schuldig aan het doorverkopen van risicovolle hypotheken. Uiteraard werden deze hypotheken niet geclassificeerd als ‘risicovol’. De rest is inmiddels geschiedenis. Hebben we geleerd van de financiële crisis?

Vóór de financiële crisis was het voor bijna elke Amerikaan mogelijk om een hypotheek te verkrijgen. Zelfs mensen waarvan de banken van te voren al wisten dat ze nooit konden voldoen aan de aflossingsverplichtingen, kregen een hypotheek. Banken maakten zich hier weinig zorgen om aangezien de huizenprijzen maar bleven stijgen. En daardoor genoten de huizenbezitters van een ongerealiseerde overwaarde op hun huis. Uiteraard viel deze praktijk volledig in duigen toen de huizenprijzen begonnen te dalen.

Amerikaanse huizenmarkt laat tekenen van zwakte zien

Tijdens de afgelopen weken is duidelijk geworden dat in sommige Amerikaanse staten de huizenprijzen niet meer in de lift zitten. En uiteraard hoeft dit niet direct te leiden tot een instorting van de huizenmarkt, maar voor de aandelenmarkten kan dit wel wat betekenen.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, is te zien dat de Dow Jones Home Construction Index al sinds het begin van dit jaar aan het dalen is. En dat terwijl Wall Street de weg naar omhoog blijft vervolgen.

Wat dat betreft loopt de Dow Jones Home Construction Index dus niet meer in de pas met Wall Street. En deze trend zagen we ook in de jaren 2006 en 2007. Destijds probeerde de Amerikaanse huizenmarkt ons tijdig te waarschuwen voor het onheil dat onderweg was.

Wordt die waarschuwing nu opnieuw afgegeven?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)