Het gaat niet zo lekker op de financiële markten, dat komt voornamelijk door verschillende gebeurtenissen die een negatieve invloed hebben op de groeivooruitzichten en dat vinden beleggers maar niets. Morgan Stanley’s hoofdstrateeg Mike Wilson vreest dat deze ‘sell-off’ alleen maar erger zal worden de komende weken mocht er geen verbetering komen.

In een nota naar zijn klanten schreef Wilson dat de bezorgdheid over de groeivooruitzichten, het rentebeleid, de situatie tussen China en de USA en dus de rode golf op de beurzen alleen maar zullen toenemen de komende periode. Voorzichtigheid op de markten is momenteel geboden.

We continue to believe we are in the midst of a rolling bear market across all global risk assets caused by a drain in liquidity and peaking growth.

De Amerikaanse beurzen wisten begin deze week geen stand te houden en doorbraken een steunlijn waardoor de weg naar beneden voor deze week opnieuw is ingezet. De S&P 500, de Dow Jones Industrial en de Nasdaq Composite index verloren maandag gemiddeld 0,8 procent.

Hiermee wordt hun verliesreeks van vorige week verdergezet. Investeerders maken zich zorgen over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank en vrezen dat de geopolitieke spanningen een grote negatieve impact zullen gaan hebben om de groeivooruitzichten van de wereldeconomie.

Bear market

De hoofdstrateeg van Morgan Stanley waarschuwt dat we weldra in een ‘bear market’ kunnen belanden als aandelen verder blijven dalen. Hij verwacht dat we nog eens 10 tot 15 procent zullen dalen de komende weken. De S&P 500 die naar 2.600 of 2.500 is volgens Wilson perfect mogelijk.

Hij raadt beleggers ook aan om, van het moment dat de S&P 500 die grens aantikt, opnieuw uit te kijken naar koopjes want hij verwacht dat de echte ‘bear market’ nog niet voor nu is. Het is volgens hem een kwestie van behoedzaam zijn, het wordt alvast heel ‘tricky’ de komende weken.

Bronnen: CNBC

Foto: Geralt – Pixabay