Op weekbasis gemeten noteren de meeste indices nog steeds diep in het rood. Het koersherstel van gisteren heeft de schade wel iets weten te beperken, maar voor de meeste beurzen nog lang niet voldoende. Intussen begint het onderliggende plaatje er steeds beroerder uit te zien. En beleggers zullen dat onder ogen moeten zien.

De huidige beursdaling kwam voor de meeste beleggers als een complete verrassing. Aan het begin van deze maand wist Wall Street immers nog nieuwe recordkoersen op de borden te toveren. Dit ‘recordfeestje’ was helaas van korte duur want al snel moest het optimisme plaatsmaken voor pessimisme.

Wat was de trigger van de huidige beursdaling?

Steeds meer beleggers vragen zich af wat nou precies de trigger was van de huidige beursdaling. De meeste analisten zijn het er wel over eens dat het een vervelende samenhang van omstandigheden is geweest. Zo speelt de problematiek rondom de Brexit, de tegenvallende groei van de wereldeconomie, de stijgende rentes op de Amerikaanse staatsobligaties en het begrotingsgevecht tussen Brussel en Italië.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Topdown Charts, is te zien dat de situatie er steeds beroerder begint uit te zien. Zo wordt bijna 80% van de wereldwijde beurzen geconfronteerd met een zogenoemde ‘Death Cross’. Een dergelijk doodskruis vindt plaats op het moment dat de 50 Daily Moving Average onder de 200 Daily Moving Average duikt. En binnen de technische wereld staat dat beter bekend als een verkoopsignaal.

Moeten we vrezen voor nog meer onheil?