(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn aan het eind van oktober toch nog twee dagen op rij hoger gesloten, maar de schade van een moeilijke maand voor beleggers werd daarmee lang niet goedgemaakt.

De S&P500 index won 1,3 procent tot 2.711,74 punten, de Dow Jones-index dikte 1,0 procent aan tot 25.115,76 punten en de techbeurs Nasdaq eindigde 2,0 procent hoger op 7.305,90 punten.

Wereldwijd leek de risicomijdende stemming van oktober te zijn omgeslagen, zonder dat de economische en politieke situatie drastisch veranderde. Beleggers joegen op koopjes na de koersdalingen, maar sommigen vroegen zich ook of de opleving geen kortstondig optimisme is op enkele meevallende bedrijfsresultaten.

De cijfers van Facebook dinsdagavond leken minder schrikbarend dan wat technologiebedrijven als Amazon.com, Netflix en Google-moeder Alphabet eerder hadden laten zien. Die teleurstellingen droegen afgelopen maand bij aan een correctie van tien procent voor de Nasdaq.

Sommige commentatoren keken na twee groene dagen alweer omhoog. “We handelden op zaken die niet fundamenteel van aard waren, en nu kijken we weer naar de onderliggende waarden, en die zijn heel aantrekkelijk”, zei analist Brent Schutte van Northwestern Mutual. Stijgende arbeidskosten bewijzen volgens Schutte dat de loongroei in Amerika versnelt, terwijl de inflatie laag blijft. “We huren meer mensen in en betalen ze meer, en dat is goed nieuws voor de economie.”

Technisch analist Jeff DeGraaf noemde de herstelbeweging op Wall Street echter niet erg indrukwekkend. De verhouding in de volumes van stijgende een dalende aandelen en ook de breedte van de rally zouden volgens hem matig zijn.

Michael Hewson van CMC Markets bleef voorzichtig. “Het kan goed zijn dat de markt opveert omdat beleggers hun posities bijstellen aan het einde van de maand”, stelde hij. “Toch zijn er signalen dat we een bodem voor de korte termijn beginnen te zien, nu het meeste slechte nieuws tot op zekere hoogte is ingeprijsd.”

De beurs verwerkte in de middag nog diverse economische cijfers uit de Verenigde Staten. Loonstrookjesverwerker ADP meldde ’s middags dat het aantal banen in de VS in oktober met 227.000 is toegenomen, waar economen rekenden op 180.000. De bedrijvigheid rond Chicago vertraagde in oktober, bleek uit een inkoopmanagersindex. Verder liepen de Amerikaanse olievoorraden zoals verwacht verder op, voor de zesde week op rij.

De euro verloor terrein op de dollar. De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1326. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1390.

De oliefutures in New York sloten 1,3 procent lager op 65,31 dollar.

Bedrijfsnieuws

Facebook werd 3,8 procent meer waard. De winst in het derde kwartaal overtrof de verwachtingen van analisten, maar het bedrijf waarschuwde beleggers opnieuw dat de kosten omhoog gaan.

General Motors schoot met 9 procent omhoog. De aangepaste winst per aandeel van de autofabrikant was veel hoger dan verwacht in het derde kwartaal, met 1,87 tegen 1,25 dollar.

Estée Lauder verhoogde zijn kwartaaldividend en kondigde een aandeleninkoop aan, na een winststijging en groei in alle productgroepen en alle regio’s, die ruimte boden om de winstverwachting opwaarts bij te stellen. Het aandeel steeg 4,6 procent.

Het aandeel eBay sloot 6 procent hoger, na de kwartaalcijfers dinsdag nabeurs.

Arconic wordt volgens persbureau Reuters overgenomen door de private equity investeerder Apollo. Het aandeel van de maker van aluminiumproducten steeg 3,2 procent.

T-Mobile US werd 7,2 procent meeer waard, nadat het telecombedrijf fors meer klanten verwelkomde in het affgelopen kwartaal.

Niet alle cijfers werden juichend ontvangen. Computerspellenfabrikant Electronic Arts stelde teleur met de verwachte verkoopcijfers voor de feestdagen en daalde 4 procent. Kellogg, van de cornflakes, zag de kwartaalomzet dalen en leverde 8,9 procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.