Het monetaire tijdperk begint langzamerhand aan haar einde te komen. Ook binnen de eurozone is dat het geval. De verwachting is namelijk dat de ECB-geldkraan vanaf 1 januari volledig dichtgedraaid zal worden. Het inflatiedoel van 2% is inmiddels bereikt, maar toch hoeven we niet te rekenen op snelle renteverhogingen. Of toch wel?

Mario Draghi liet onlangs nog doorschemeren dat de Europese centrale bank niet van plan is om voor de zomer van 2019 de rentestand op te trekken. Met andere woorden krijgt de Europese economie tot de zomer van 2019 nog volledig de ruimte om door te groeien. Tenzij de inflatie natuurlijk in korte tijd flink weet aan te trekken.

Moet de ECB het rente-instrument gebruiken om hoge inflatie te bestrijden?

De meeste economen verwachten niet dat de eurozone-inflatie binnenkort sterk zal aantrekken. Toch denkt niet iedereen daar hetzelfde over. De economen van Macrobond and Nordea houden immers wel rekening met een sterk aantrekkende inflatie. En deze conclusie is gebaseerd op de bovenstaande grafiek waarop te zien is dat de kerninflatie normaliter een sterke correlatie vertoont met de loongroei. Gewoonlijk loopt die loongroei ongeveer drie maanden voor op de kerninflatie.

En aangezien die loongroei al maanden sterk in de lift zit, zou de kerninflatie binnenkort kunnen volgen. En wellicht zal de ECB dan eerder dan verwacht moeten ingrijpen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>