De Bitcoin over-the-counter (OTC) markt is veel groter dan we denken en überhaupt kunnen zien. Zo wordt er dagelijks zo’n 12 miljard dollar aan bitcoins verhandeld op de OTC markt. In vergelijking met 11 miljard dollar op de reguliere handelsplatforms.

Een OTC markt is een markt waar grote spelers, zoals private wealth managers, hedge funds en andere professionals waarde uitwisselen. Vaak van persoon naar persoon of via een vertrouwde broker.

Hun orders zijn namelijk te groot voor reguliere handelsplatformen. Daarnaast ontwijken grote spelers bewust de publiciteit.

Dit maakte een rapport van TABB Group duidelijk, gepubliceerd in augustus. TABB Group is een onderzoek en consultancyfirma gefocust op kapitaalmarkten en financiële technologie.

Manieren hoe de publiciteit wordt ontweken

De OTC markt is veel groter dan we kunnen zien, omdat veel transacties niet plaatsvinden op de blockchain van de Bitcoin. Zo wordt bijvoorbeeld bij een grote transactie een complete bitcoinportemonnee overgenomen in plaats van dat bitcoins worden overgemaakt naar een andere portemonnee.

Ray Youssef, CEO van Bitcoin broker Paxful legde dit uit. Hij stelde dat dergelijke transacties van bitcoins niet aan het daglicht komen ‘door privé redenen’.

Er zijn transacties die Paxful op de blockchain van de Bitcoin uitvoert. Maar Youssef stelde: “Soms wisselen klanten complete portemonnees met bitcoins uit, zodat er geen verschuiving van grote getallen op de blockchain plaatsvindt.”

Verder gaf Youssef een andere manier om de publiciteit te vermijden: “Andere keren sluiten kopers en verkopers een overeenkomst waarbij ze fragmenten van munten mengen die uiteindelijk op de beoogde bestemming terechtkomen. Hierdoor wordt ook voorkomen dat er een notitie van de transactie wordt gemaakt.”

Geen effect op de prijs van Bitcoin

Deze grote orders hebben alleen weinig tot geen effect op de prijs van een bitcoin. Tenminste, zo stelt Edgar Radjabl, Managing Partner bij APIS Capital Managment:

“Ik geloof niet dat deze transacties een effect hebben op de markt. Omdat ze niet als order worden geplaatst op een handelsplatform. Marktparticipanten zijn zich dus niet bewust van deze transacties.”

Bron: FinanceMagnates

Foto: iStock