Olie domineert al decennia onze energie-infrastructuur. Een wereld zonder olie is op dit moment ondenkbaar. Maar de dominantie van olie daalt. Er komen steeds meer (groene) alternatieven. Maar de nieuwe olie voor de komende 100 jaar is geen grondstof, maar zijn batterijen.

Wie 100 jaar geleden een belangrijke rol speelde in het nieuwe olietijdperk, is vandaag een van de rijkste ter wereld. Denk maar aan de Rockefellers en landen als Saoedi-Arabië. Voor olie was steenkool dé grondstof die de wereld deed draaien. Na het olietijdperk zal dat niet zozeer een grondstof zijn, maar batterijen.

Batterijen worden meer steeds meer geavanceerde apparaten om energie op te slaan. En dat is nodig voor 2 zeer belangrijke trends:

  • Elektrische auto’s zullen op een bepaald moment goedkoper worden dan de traditionele auto’s. In China zullen er in 2020 al 4,5 miljoen elektrische auto’s per jaar verkocht worden.
  • Groene energie als zonnepanelen en windturbines worden goedkoper dan andere energiebronnen.

Batterijen zijn missing link

Aangezien zon en wind niet 24/7 aanwezig zijn, hebben we batterijen nodig om energie op te slaan en af te geven wanneer het nodig is. Batterijen zijn de missing link in de transitie van fossiele brandstoffen naar groene energie.

In 2016 bevatte alle consumentenproducten met een batterij (smartphone, laptop, tablet, …) zo’n 45GWh aan batterijen. Elektrische voertuigen deden daar nog eens 25 GWh bij.

Volgens onderzoeksbureau McKinsey & Company zal dat tegen 2030 stijgen naar 2.900 KWh, een stijging maal 36. Dit wordt de grootste energietransitie uit de geschiedenis.

Wie de beste batterijen kan produceren, kan zich de nieuw Rockefeller noemen over 10 jaar. Om nog maar te zwijgen over alle grondstoffen die nodig gaan zijn om die batterijen te produceren, zoals Lithium, Kobalt of Vanadium.

Bron: C.R.