(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,7 procent tot 529,61 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,9 procent.

In heel Europa herstelden de beurzen van de verliezen een dag eerder, toen ingegeven door onder andere vanwege de lagere olieprijs, zorgen over de Italiaanse begroting en de voortslepende Brexit-onderhandelingen.

“De [hogere] opening was een meevaller”, zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij dan ook. “Met name vanwege het fors lagere slot op Wall Street maandagavond”, voegde hij toe. Volgens hem leidde met name de hervatting van de handelsbesprekingen tussen Washington en Beijing tot hoop in de markt. “Het enige wat roet in het eten gooit is de lagere olieprijs”, aldus Schutte. De vermogensbeheerder merkte tevens op dat de druk op de techsector, zoals maandag het geval was in de VS, aan het Damrak voorbij is gegaan.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de Nederlandse detailhandel in september op jaarbasis 1,7 procent meer heeft omgezet, en in Duitsland bleek de inflatie, zoals voorzien, gestegen naar 2,5 procent. Uit Duitsland kwam verder de belangrijke vertrouwensindex van het ZEW over november naar buiten. De verwachtingsindex bleek licht te zijn opgelopen.

De Britse werkloosheid liep wat op naar 4,1 procent.

Olie noteerde dinsdag tot 4,0 procent lager, waarmee de olieprijs de neerwaartse trend voortzette, na een korte opleving maandag, in reactie op de aankondiging van Saoedi Arabië zondag dat het koninkrijk zijn export eenzijdig zal verlagen, nadat een bredere OPEC-alliantie debatteerde over, maar niet instemde met, een collectieve productiebeperking.

De euro/dollar noteerde op 1,1282. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1231 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1219 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 20 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASML met een winst van 2,9 procent, gevolgd door Ahold Delhaize met een winst van 2,5 procent. Het supermarktconcern kondigde dinsdag de nieuwe strategie aan. Ahold Delhaize gaat de komende jaren zijn grootste Amerikaanse merk Stop & Shop herpositioneren en wil de online-omzet verdubbelen tot ongeveer 7 miljard euro. Analisten van Berenberg reageerden dat het niet zal meevallen voor Ahold Delhaize om de marge stabiel te houden, terwijl het bedrijf fors investeert in de Verenigde Staten.

Heineken won 0,4 procent. De bierbrouwer neemt via zijn Poolse dochter Grupa Zywiec de lokale brouwer Namyslow over. Met de overname is een bedrag gemoeid van 500 miljoen zloty, iets meer dan 116 miljoen euro.

Akzo sloot 0,3 procent hoger. De coatings- en verffabrikant heeft dinsdag tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering goedkeuring gekregen voor de uitkering van in totaal 6,5 miljard euro aan zijn aandeelhouders, volgend op de verkoop van de tak Specialty Chemicals.

ASR Nederlands bungelde dinsdag onderaan met een verlies van 2,1 procent. Indexzwaargewicht Shell verloor 1,4 procent en ArcelorMittal daalde 0,5 procent.

In de AMX was Takeaway.com een opvallende daler met 4,4 procent. Bank of Amerika verlaagde het advies voor de maaltijdbezorger van Kopen naar Houden en paste het koersdoel neerwaarts aan van 70,00 naar 60,00 euro, aldus handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten.

TomTom steeg 3,8 procent, nadat het aandeel maandag ook al won na overnamegeruchten. Air France-KLM steeg 4,1 procent. Aperam verloor 3,1 procent.

De Friese fietsenfabrikant Accell was de uitblinker onder de kleinere fondsen en won 25,3 procent op 18,60 euro. Pon heeft een belang opgebouwd in Accell Group van ruim 5 procent en wil dit verhogen naar 20 procent. Daarbij is Pon bereid om 19 euro per aandeel neer te tellen.

Pon was vorig jaar ook al in gesprek met Accell, maar wist toen niet tot overeenstemming te komen over een overname. Toen was Pon nog bereid ruim 33 euro per aandeel neer te tellen. Accell reageerde dinsdag middels een kort persbericht dat het de uitnodiging van Pon Holding om een toelichting te krijgen op het voorgenomen partieel bod aanvaardt.

Grootaandeelhouder Teslin roerde zich recent nog bij de fietsenfabrikant. Teslin verwijt de voorzitter te traag in te spelen op de snelle ontwikkelingen in de fietsenmarkt. Ook zou de waarde van het overnamebod van Pon verkeerd zijn ingeschat en te laat zijn ingezien dat de vorige directie niet de juiste competenties had om Accell succesvol de volgende fase in te loodsen. “Een slimme zet en een akelig goede timing”, noemde analist Martin Crum van IEX de terugkeer van Pon.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,8 procent hoger op 2.747,56 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.