(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet.

Op Wall Street sloot de hoofdgraadmeter S&P 500 index woensdagavond nog voor de vijfde achtereenvolgende handelsdag lager. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell weegt daarnaast op de koersvorming van de AEX index vanwege een ex-dividend notering van ruim anderhalf procent.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Woensdag daalde de index nog een half procent naar 527,14 punten, waarbij onder meer onzekerheid over Brexit, handelsperikelen en Italië het sentiment drukten.

Woensdagavond maakte de Britse premier Theresa May bekend dat haar kabinet het principeakkoord dat dinsdag werd gesloten met de Europese Unie steunt. Het is nu aan het Britse parlement om te beslissen of het kiest voor dit akkoord of voor geen akkoord en het risico neemt dat “er helemaal geen Brexit zal zijn”, zei May.

Naast de bekende hoofdpijndossiers kwamen er woensdag ook zorgen bij over de mondiale groeiverwachtingen. Vrijgegeven groeicijfers uit Japan en Duitsland wezen zelfs op krimp en in de eurozone en in eigen land vertraagde de groei. Econoom Carsten Brzeski van ING sprak voor Duitsland zelfs van een alarmbel die afging. Het is voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2015 dat de economie kromp, met name door een terugval van de auto-industrie.

ING denkt dat de Duitse auto-industrie de komende maanden wat zal herstellen en lagere energieprijzen zullen de particuliere consumptie goed doen, volgens Brzeski. “Maar een zwakke export, ondanks een lage wisselkoers voor de euro, suggereert dat de handelsspanningen en zwakte in de opkomende markten kunnen blijven drukken op de groeiprestaties van Duitsland.” Nog altijd zijn de vooruitzichten voor Duitsland goed, meent Brzeski, maar er worden wel wat scheurtjes zichtbaar.

De Amerikaanse beurzen doken daarnaast woensdag opnieuw omlaag, met meer verliezen voor Apple, na een volatiel handelsverloop. Ook banken stonden onder druk, nu de door regering Trump aangekondigde versoepeling van regelgeving mogelijk niet doorgaat.

Het nieuwe koersverlies van Apple, van 2,8 procent, betekent dat het aandeel nu bijna 20 procent lager staat dan zijn recente top. Dat zou wijzen op een structurele ommekeer of ‘bear market’ terrein. De iPhone-fabrikant is een belangrijke indicator voor het sentiment bij beleggers.

Enige steun bood de stabilisering van de olieprijs. Een december-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 1 procent hoger op 56,25 dollar op de New York Mercantile Exhange. Een vat Brent-olie verloor dinsdag nog 7 procent in waarde en steeg woensdag 0,9 procent.

Zorgen over een mogelijke overvloed aan ruwe olie wereldwijd zorgden de afgelopen dagen voor prijsdruk. Beleggers kijken dan ook met spanning uit naar het wekelijkse rapport over de Amerikaanse olievoorraden van EIA, dat vandaag wordt gepubliceerd. Naast de wekelijkse olievoorraden hebben beleggers vandaag ook oog voor onder meer de Amerikaanse detailhandelsverkopen in oktober.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse werkloosheid in oktober een pas op de plaats heeft gemaakt. Net als in september kwam de werkloosheid afgelopen maand uit op 3,7 procent. Daarmee was de werkloosheid wel iets lager dan de 3,8 procent gemiddeld over het derde kwartaal. Het laagste niveau bij het uitbreken van de economische crisis, 3,6 procent in de laatste maanden van 2008, is nog niet bereikt.

Het muntpaar euro/dollar veerde vanochtend was op naar 1,1339. Bij het begin van de handelsdag woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1289.

In Azië was het sentiment vanochtend overwegend positief. De Chinese beurzen klommen zelfs ongeveer een procent. De beurs in Tokio gaf enkele tienden van een procent prijs.

Bedrijfsnieuws

De nettowinst van NN Group steeg in het derde kwartaal van 2018 met 7 procent tot 788 miljoen euro, dankzij een beter operationele resultaat en desinvesteringen in Korea. Het operationeel resultaat steeg eveneens met 7 procent, door lagere claims bij de Nederlandse schade- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, hogere dividenden bij het Nederlandse levensverzekeringenbedrijf en lagere kosten.

SBM Offshore boekte in de eerste negen maanden van 2018 een fractioneel lagere omzet ten opzichte van het voorgaande boekjaar, maar liet zich iets positiever uit over de winstontwikkeling voor het hele boekjaar. Volgens de Directional boekhoudmethode, waarbij de inkomsten gespreid worden geboekt, overeenkomstig de echte inkomsten, boekte SBM Offshore in de eerste negen maanden van 2018 een omzet van 1.247 miljoen dollar, tegenover 1.254 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

VolkerWessels boekte in die eerste negen maanden van 2018 meer omzet, maar temperde de winstverwachtingen voor heel dit jaar iets. VolkerWessels zag de omzet met vijf procent stijgen van 3.967 miljoen naar 4.166 miljoen euro. ING rekende vooraf op 4.146 miljoen euro aan omzet. Dit leverde een EBITDA op van 130 miljoen euro met een marge van 3,1 procent. Voor heel 2018 denkt de bouwer een EBITDA te kunnen realiseren van ongeveer 250 miljoen euro, inclusief de tegenslag bij het project Zeesluis IJmuiden. Eerder mikte VolkerWessels nog op een EBITDA gelijk aan of iets hoger dan de 265 miljoen euro in 2017.

Pon Holdings verhoogde woensdag het belang in de fietsenmaker Accell Group verder naar 11,6 procent. Pon kocht woensdag 913.179 aandelen in de publieke handel voor 19,00 euro per stuk.

Slotstanden Wall Street

De S&P500 index verloor woensdag 0,76 procent tot 2.701,58 punten. De Dow Jones index leverde ook 0,81 procent in tot 25.080,50 punten en de Nasdaq verloor 0,9 procent tot 7.136,39 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.