De hardfork van Bitcoin Cash heeft plaatsgevonden. Gisteren om 19:02 uur Nederlandse tijd splitste de blockchain van Bitcoin Cash in tweeën. Dit resulteerde in twee verschillende cryptovaluta’s: Bitcoin Sathoshi’s Vision (SV) en Bitcoin ABC.

Het verschil tussen Bitcoin SV en Bitcoin ABC is dat ABC upgrades heeft doorgevoerd en SV niet.

De twee cryptovaluta’s concurreren nu volop om de meest dominante blockchain om zo de meest waardevolle cryptovaluta te zijn.

Het gaat er hierbij om welke blockchain het meeste hashpower heeft. Hashpower betekent de hoeveelheid computerkracht die wordt geleverd door miners om de blockchain te onderhouden. Op het moment ligt Bitcoin ABC voor.

Dit is ook in de prijs van de cryptovaluta’s terug te zien. Zo wordt op het moment van schrijven zo’n 105 dollar voor Bitcoin SV betaald en zo’n 281 dollar voor Bitcoin ABC. Tenminste, op het cryptohandelsplatform Poloniex.

Miners bepalen welke variant zal winnen

De oorspronkelijke miners van Bitcoin Cash zullen bepalen welke variant van Bitcoin Cash het meest waardevol zal worden.

Van de grootste miners heeft Bitcoin SV op het moment Mempool, SVPool en Coingeek achter zich. Aan de andere kant heeft Bitcoin ABC Bitcoin.com, BTC.com en Antpool achter zich.

Op het moment is Bitcoin ABC de meest dominante blockchain, omdat het 44 blokken op de blockchain voor ligt op Bitcoin SV volgens data van Coin.Dance. De voorsprong van blokken laat zien dat Bitcoin ABC meer hashpower achter zich heeft staan.

Bitcoin.com voert de hashpower op

Vlak na de hardfork was Bitcoin SV de meest dominante blockchain. Maar een actie van miner Bitcoin.com bracht hier verandering in.

Bitcoin.com voerde namelijk de hashpower voor Bitcoin ABC flink op. Zo switchte het een groot deel van de hashpower – die het normaal voor het mijnen van bitcoins gebruikt – naar het Bitcoin ABC netwerk. Op een bepaald moment leverde Bitcoin.com bijna 20 keer zo veel hashpower dan dat het normaal levert aan het netwerk van Bitcoin Cash.

Bron: Coindesk, Poloniex

Foto: iStock