Tijdens een correctie op de beurs verandert de voorkeur van de belegger. Bijna alles daalt samen, maar niet alles herstelt even sterk. Om te weten welke aandelen het sterkste en snelste herstellen, moet je vandaag best naar de vrije cashflow kijken, zegt Bank of America Merrill Lynch topman Savita Subramanian. Hij noemt zelfs 3 favoriete namen.

De vrije cashflow is de cash die een bedrijf genereert met zijn activiteiten min de kapitaaluitgaven. Winstcijfers zijn boekhoudkundig en kunnen gemanipuleerd worden. Nu is het vooral belangrijk om naar de cash te kijken die het bedrijf verdient. Cashflow kan je niet manipuleren en is in de huidige cyclus bijzonder belangrijk.

In de eerste fase van een beursstijging is een lage koers/winstverhouding belangrijk, in de middenfase een lage koers/omzet maar in de laatste fase – waarin kapitaaluitgaven en inflatie op de winstgevendheid wegen – is vooral de cashflow belangrijk.

De analist verwacht namelijk dat de economie in 2019 zal vertragen terwijl de rentevoeten oplopen. Dit zal zorgen voor lagere winstcijfers. Maar bedrijven die veel cashflow produceren, kunnen die cash gebruiken om:

  • Andere bedrijven goedkoop over te nemen
  • Eigen aandelen in te kopen
  • Een (hoger) dividend uit te keren

Bedrijven met een sterke vrije cashflow zijn de echte winnaars in de volgende downturn. Dit zijn de 3 favoriete aandelen van Bank of America Merrill Lynch topman Savita Subramanian.

3 aandelentips voor 2019

PayPal: Genereerde een vrije cashflow van $3,8 miljard in de eerste 9 maanden van 2018. Het spendeerde al miljarden aan overnames en zal dat blijven doen. PayPal bekijkt per kwartaal 250 bedrijven om over te nemen of om mee samen te werken.

TJX Companies: Deze retailer genereerde al $1,6 miljard aan vrije cashflow dit jaar. Er werd al $1,5 miljard gebruikt om eigen aandelen in te kopen.

Bristol Myers Squibb: De farmareus BMS genereerde $2,8 miljard vrije cashflow en spendeerde al $2 miljard aan de inkoop van eigen aandelen.

Bron: Yahoo Finance