Smartphonegigant Apple wist deze zomer de grens van $ 1 biljoen dollar te doorbreken. Toch duurde het Apple-feestje niet lang, want inmiddels is het bedrijf qua marktwaarde weer onder die magische grens uitgekomen. Is er meer koersgeweld op komst?

Het aandeel Apple is op dit moment in zwaar weer beland. Terwijl de smartphonemaker het hele jaar de ‘favoriet’ was onder de beleggers, is die favoriete rol nu als sneeuw voor de zon verdwenen. Tim Cook, CEO van Apple, liet een aantal weken geleden weten dat de toekomstverwachtingen er wat minder rooskleurig uitzien, en dat was het begin van het bloedbad. Sinds de top gemeten moest het aandeel al meer dan 25% aan waarde inleveren.

Is Apple de nieuwe PetroChina?

De daling van de afgelopen weken moet overigens wel in perspectief geplaats worden. Ten opzichte van de slotstand van 2017 noteert het aandeel immers nog wel licht in het groen. Daarnaast zijn ook de andere ‘beurslievelingetjes’ zoals Facebook, Netflix en Amazon hard afgestraft.

Toch beginnen steeds meer beleggers zich zorgen te maken over de huidige koersbeweging bij Apple. Er zijn zelfs beleggers die stellen dat dit het begin is van een veel grotere daling bij de smartphonegigant. Regelmatig wordt de vergelijking met PetroChina gemaakt.  De grootste Chinese olieproducent wist in het jaar 2007 de imposante grens van $ 1 biljoen te passeren, maar daarna is alles snel bergafwaarts gegaan. Op dit moment is het energiebedrijf nog maar 200 miljard dollar waard.