De Bitcoin begint weer te winnen aan populariteit. Tenminste, volgens data van Google Trends. Deze laat zien dat het aantal zoektermen met ‘bitcoin’ aan het stijgen is. Momenteel staat het op het hoogste punt sinds april van dit jaar.

Wel heeft het aantal zoektermen naar bitcoin nog een lange weg omhoog te gaan. Zo wordt er momenteel bijna zes keer zo weinig naar ‘bitcoin’ gezocht ten opzichte van de all-time-high qua zoektermen. Dat was in de periode van 17 t/m 23 december 2017.

Google Trends geeft overigens alleen relatieve informatie en geen absolute aantallen van zoektermen.

Google zoektermen belangrijke indicator

Er is veel gespeculeerd dat Google Trends een belangrijke indicator is voor de Bitcoinprijs. Zo veronderstelden verschillende personen dat Google Trends een positieve correlatie met de Bitcoinprijs zou hebben. Dat betekent dat een stijging in het aantal zoektermen gepaard zou moeten gaan met een prijsstijging.

Een van deze personen is Willy Woo. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Hij stelde in 2017 dat zoektermen naar Bitcoin informatie geven over het aantal actieve gebruikers van de Bitcoin.

Woo gebruikte wel de zoekterm ‘BTC USD’. Deze geeft volgens hem aan hoe vaak mensen de prijs van een bitcoin checken. Als het aantal zoektermen naar ‘BTC USD’ hoog is, zullen de bezitters van bitcoins euforisch zijn en dat zal in relatie staan met de Bitcoinprijs. Dus een hogere prijs.

Op het moment is de term ‘BTC USD’ 20 procent van de all-time-high in zoektermen, zo laat data van Google zien.

Alleen Woo stelde ook. Wanneer er een grote piek te zien is in de grafiek van de zoektermen (zoals eind 2017) dan kan dit duiden op een bubbel. Dat zou een teken kunnen zijn dat je moet verkopen.

Waar neemt de populariteit het meest toe?

De meeste zoektermen naar ‘bitcoin’ komen uit Nigeria. Op plek twee staat Zuid-Afrika en op drie Oostenrijk. Nederland staat op plek 81.

Verder komt de stijging in zoektermen niet geheel onverwacht. Zo staat de prijs van een bitcoin zeer laag. Dit kan een mooi instap moment zijn en daarom zoeken mensen informatie over de Bitcoin.

Bron: Coindesk, trends.google

Foto: iStock