De kans dat we een eindejaarsrally op onze buik mogen schrijven, neemt met de dag toe. Historisch gezien is de kans op een rendementsvolle maand december bijzonder groot, maar het ziet er naar uit dat we dit jaar pech zullen hebben. Het wordt vermoedelijk te slechtste maand december sinds de ‘Great Depression’.

Het is de afgelopen 50 jaar nog niet vaak voorgekomen maar het gebeurt heel af en toe eens, een slechte maand december. Beleggers en investeerders die gehoopt hadden deze maand een mooi cadeautje op de beurzen te krijgen, zullen naar alle waarschijnlijkheid bedrogen uitkomen dit jaar.

De situatie op de financiële markten is namelijk dermate ‘slecht’ dat beleggers en investeerders het niet meer zo goed vertrouwen en er voor kiezen hun aandelen eerder te verkopen dan hun geld te investeren. De handelsoorlog, het rentebeleid van de Fed, de problemen in Europa, ….

Jaren 30

Michael Sheetz, journalist bij CNBC, maakte de oefening en vergeleek de huidige prestatie van de maand december met voorgaande minder goede maanden. Zo blijkt dat we op weg zijn naar de slechtste prestatie in december sinds de economische crisis in de jaren 30.

Zowel de Dow Jones Industrial Average als de S&P 500 doen het momenteel niet goed. Beide indexen zijn deze maand al respectievelijk met 7,8 en 7,6 procent gedaald. Dit is uiteraard de voorlopige stand van zaken gezien we nog twee weken te gaan hebben deze maand. Maar gezien de negatieve factoren, lijkt het er niet op dat de situatie snel zal verbeteren op de financiële markten.

Bronnen: CNBC

Foto: OTA Photos – Flickr – CC BY-SA 2.0