De aandelenmarkten worden al weken geconfronteerd met forse tegenwind. Al wekenlang staan de koersen onder grote druk en de gedroomde eindejaarsrally is vooralsnog uitgebleven. Het geloof in verder stijgende beurskoersen neemt met de dag af nu steeds meer indices officieel in een Bear Market terecht zijn gekomen. Ondanks dat besloot de Fed om de rentestand opnieuw op te trekken. Hebben zij dan echt geen oog voor de marktbewegingen?

Het sentiment op de beurs is de afgelopen weken flink verslechterd. Sinds oktober neemt het aantal beleggers dat richting de nooduitgang loopt al toe. En tijdens de afgelopen handelsweken is die trend in een hogere versnelling terecht gekomen. Zelfs in deze historisch ‘sterke maand’ laten de stieren het afweten.

De Fed ziet nog steeds een stijgende trend

De Amerikaanse centrale bank kijkt op dit moment totaal anders tegen de koersen aan dan de gemiddelde belegger. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Merrill Lynch, is de beursdaling op Wall Street in perspectief geplaatst. Op de lange termijn gemeten is er nog steeds sprake van een stijgende trend (onderaan), terwijl het korte termijn plaatje er steeds rampzaliger begint uit te zien (bovenaan).

Wanneer begint ook de Fed zich zorgen te maken over de dalende beurskoersen?