Veel pijn voor Apple komt uit China en dat is niet van de een op de andere dag. Zo bezorgt China Apple al voor ruim twee jaar ‘hoofdpijn’. Dat stelt TuanAnh Nguyen, een smartphone analist bij onderzoeksbureau Canalys.

Op het moment is China nog steeds Apple zijn derde grootste afzet markt, zo kwam 18 procent van de omzet in het vierde kwartaal van 2018 uit China.

Toch zijn er onderliggende factoren die Apple parten spelen in China.

1: Verkeerde strategie

De problemen van Apple uit China komen dus niet alleen door de handelsoorlog. De problemen komen door een verkeerde strategie die Apple toepast. Apple heeft namelijk een ‘gesloten ecosysteem’ van diensten en apparaten.

Volgens Nguyen werkt deze strategie in volwassen markten, zoals de Verenigde Staten. Maar niet in China, waar de markt meer gedefragmenteerd is. Hierdoor hebben concurrenten van Apple een betere marktpositie. Bijvoorbeeld omdat ze een lagere prijs kunnen bieden.

2: Toenemende concurrentie

Een tweede punt is de toenemende concurrentie voor Apple. In het tweede kwartaal van 2018 haalde het Chinese Huawei Apple nog in als op een na grootste smartphone fabrikant. Daarnaast behaalden ook andere Chinese spelers een groter marktaandeel, zoals Xiaomi en Oppo.

Daarnaast zal de concurrentie voor Apple in China alleen maar groeien volgens Vishnu Varathan, hoofd van economie en strategie bij Mizuhno Bank. De Chinezen verbeteren namelijk hun technologieën en dat biedt een beter alternatief voor Apple.

3: Weinig prikkels om in 2019 een smartphone te kopen

Ook hebben Chinese consumenten in 2019 maar een lage prikkel om een smartphone te kopen. Zo stelde analisten van Macquarie onlangs:

Er zijn… op het moment weinig prikkels voor consumenten in China om een nieuwe smartphone te kopen. Als men even wacht kan men in 2020 een G5 smartphone kopen.

4: Vijandigheid van de Verenigde Staten

Een vierde punt die Apple geen goed doet is de vijandigheid van de Verenigde Staten tegenover China. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de handelsoorlog door Trump.

Zo stelde Varathan:

Bovendien, de vijandigheid van de Verenigde Staten zal alleen maar de Chinese consumenten voor eigengemaakte producten laten kiezen in plaats van producten, zoals die van Apple.

Bron: CNBC

Foto: iStock