De Amerikaanse centrale bank heeft de afgelopen tijd behoorlijk wat kritiek moeten incasseren. Deze kritiek was hoofdzakelijk afkomstig van president Trump. Trump is van mening dat de Amerikaanse centrale bank op dit moment een bedreiging vormt voor de groei van de Amerikaanse economie. Volgens de president moet de Fed stoppen met het optrekken van de rentestand. Gaat dat in 2019 gebeuren?

Tijdens de laatste persconferentie liet Fed-voorzitter Jerome Powell weten dat de Amerikaanse centrale bank niet ver verwijderd meer is van ‘normale rentestanden’. De markt rekent daarom dit jaar op maar weinig renteverhogingen. Sterker nog, op de bovenstaande grafiek (The Daily Shot) is te zien dat de markt de kans bijna 90% acht dat de Fed de rentestand dit jaar helemaal niet zal optrekken.

Fed houdt toezicht op de inflatiestand

Overigens heeft de Amerikaanse centrale bank op dit moment ook maar weinig redenen om de rentestand op te trekken. Ten opzichte van de meeste andere landen is er in de VS al sprake van een relatief hoog rentepercentage en de inflatie lijkt maar amper in de buurt van de 2% te komen. Zeker nu de olieprijs in verval is geraakt. Wat dat betreft hoeft de Fed dus niet te vrezen voor de beruchte hyperinflatie.

Daarnaast voelt Powell de hete adem van Trump in zijn nek. En dat zal vroeg of laat ook effect gaan hebben op zijn besluitvorming.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>