De leden van de Europese centrale bank besloten tijdens de afgelopen maand unaniem over het einde van het stimuleringspakket. Daarmee kwam er na bijna vier jaar een einde aan het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties. De vraag is alleen of de Eurozone wel zonder deze economische injectie kan.

Mario Draghi liet tijdens zijn laatste persconferentie doorschemeren dat de Europese economie geconfronteerd wordt met geopolitieke factoren, dreiging van het protectionisme, kwetsbaarheden in opkomende markten en hoge volatiliteit. Volgens Draghi is het Eurogebied in een ‘uitdagend’ tijdperk aangekomen. De macrocijfers laten eerder een ‘dreigend’ tijdperk zien.

Wordt de Eurozone geconfronteerd met een krimp?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de economische motor van de Eurozone in een jaar tijd aanzienlijk wat kracht heeft verloren. De laatste PMI-cijfers zagen er ronduit beroerd uit. Zo is het gemiddelde PMI-cijfer (productie en diensten) uitgekomen op een stand van 51,10. Een stand boven de 50 impliceert dat er sprake is van groei, terwijl een stand eronder krimp impliceert.

Met andere woorden is de Eurozone, op basis van de PMI-cijfers, niet ver verwijderd meer van een krimp. En een krimp zouden we best kunnen bestempelen als ‘ongewenst’ in een tijdperk dat de ECB de geldkraan heeft dichtgedraaid.