Wall Street beleeft haar beste beursstart in 13 jaar tijd. Dit staat in contrast met de slechtste beursprestatie ooit die we tijdens de afgelopen maand hebben gezien. Toch moeten beleggers niet in de ‘pessimistische sfeer’ blijven hangen. De koersval van het afgelopen kwartaal biedt juist enorme beleggingskansen.

Beleggers hebben de afgelopen maanden behoorlijk wat tegenvallend nieuws moeten verwerken. Denk bijvoorbeeld maar aan het agressieve monetaire beleid van de Fed, de oplaaiende handelsoorlog tussen China en de VS en de tegenvallende groei van de wereldeconomie. Volgens Ryan Detrick, van LPL Research, moeten beleggers niet in het ‘slechte nieuws’ blijven hangen. Volgens hem is er de afgelopen weken ook positief nieuws naar buiten gekomen.

Statistisch gezien is de kans op sterk stijgende beurskoersen groot

Detrick wijst onder andere naar het feit dat Jerome Powell vorige week heeft laten weten dat de Fed ‘geduldig’ zal zijn wat betreft het optrekken van de rentestanden. Ook de olieprijs wist zich de afgelopen twee weken te stabiliseren na de gigantische crash van het vierde kwartaal. Ook lijken China en de VS goed op weg te zijn om later dit jaar een handelsakkoord te sluiten. Tot slot zijn de waarderingen van aandelen aanzienlijk gedaald en historisch gezien is dat vaak een goed teken om in aandelen te stappen.

Volgens Detrick is er statistisch gezien ook nog een grote kans dat de markten dit jaar goede zaken zullen gaan doen. Sinds het jaar 1950 stond de S&P 500 index in alle gevallen een jaar na het bereiken van het dieptepunt tijdens het Midterm Year (zoals 2018 was) hoger. De gemiddelde stijging, vanaf het dieptepunt gemeten, bedraagt 32%.

Aangezien het dieptepunt van 2018 op 24 december is neergezet, zouden de stieren nog een flinke rally kunnen produceren.

Of weet de geschiedenis zich deze keer niet te herhalen?