Inmiddels zit de Amerikaanse overheid al 26 dagen op slot. De effecten van de shutdown worden steeds merkbaarder. Zo misten afgelopen vrijdag 800.000 ambtenaren hun tweede salarisstrook. Het einde van de langste shutdown uit de Amerikaanse geschiedenis lijkt nog niet in zicht te zijn. Is dat een bedreiging voor de aandelenmarkten?
Voor analisten, beleggers en economen zijn er duidelijke nadelen gebonden aan de Amerikaanse shutdown. Zo worden er een stuk minder Amerikaanse macrocijfers gepubliceerd. Daardoor is de stand van de Amerikaanse economie niet goed in te schatten. Inmiddels is de Amerikaanse politieke onzekerheidsindex gestegen naar een niveau die we voor het laatst tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2016 zagen (LPL Research).
Beëindiging shutdown leidt tot stijgende beurskoersen
Volgens de mannen van LPL Research weten de aandelenmarkten vaak goede zaken te doen na beëindiging van een shutdown. Zo is op de bovenstaande tabel te zien dat de S&P 500 index gemiddeld een jaar later 13% hoger noteert. Slechts in twee gevallen stond de toonaangevende Amerikaanse index een jaar later lager. De verliezen bedroegen toen -6,6% (1977) en -0,4% (1984).
De vraag is alleen of het verleden in dit geval wel een goede maatstaf is voor het voorspellen van de toekomst. We bevinden ons namelijk op nieuw terrein aangezien we nog nooit eerder een dergelijke lange shutdown hebben gezien. En beleggers kunnen in deze onzekere tijd eigenlijk geen shutdown gebruiken.