Verschillende Chinese indexen wisten maandag fors te stijgen op basis van geruststellend nieuws inzake de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China. Donald Trump heeft laten weten dat ze bereid zijn om de deadline van 1 maart op te schuiven met een extra twee maanden. De Shanghai Composite index begeeft zich terug in een ‘bull market’.

Een stijging van 5,6 procent voor de Shanghai Composite Index, een bijzonder sterke prestatie. En dat allemaal dankzij het opschuiven van een deadline. Normaal gezien zou president Donald Trump op 1 maart de importheffingen voor China verhogen naar 25 procent, maar hij geeft China extra tijd.

Stierenmarkt

Het sentiment op de Chinese beurzen is positief na het geruststellende nieuws dat de Verenigde Staten van Amerika meer tijd geven aan China om het handelsevenwicht op de balans tussen beide landen te herstellen. Hierdoor sprong de Shanghai index opnieuw in een stierenmarkt gezien ze nu 20 procent hoger noteren dan het dieptepunt in januari, iets wat beleggers alvast kunnen smaken.

Dat maakt dat de Chinese beurzen ontegensprekelijk sterk aan het presteren zijn dit jaar. Kijk naar de Shanghai Composite, maar ook de CSI300 is meer dan 20 procent gestegen ondertussen. Hoewel dit positief lijkt, waarschuwt zakenbank UBS beleggers toch om voorzichtig te handelen.

As both (the U.S. and Chinese) Presidents said significant progress has been made, the chance for the US and China to reach a deal is getting higher.

Maar hier stopt het niet, uiteraard afhankelijk van de verdere evolutie inzake de handelsoorlog. Verschillende marktkenners beamen dat de kans op een overeenkomst tussen Trump en Jinping aan het toenemen is. Als de situatie ontdooid dit jaar, dan wordt het beursjaar waarschijnlijk zeer gunstig voor Chinese aandelen, eigenlijk voor de gehele Aziatische regio maar evengoed de wereldeconomie.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere