De huidige centrale bankbeleid is niet nieuw. 300 jaar geleden was er namelijk de Mississippi-bubbel. Deze ontstond door andere door lage rentes, een ruim monetairbeleid en hoge aandelenkoersen. Volgens Edward Chancellor, financieel historicus, zijn er vandaag de dag aardig wat parallellen met deze vroegere bubbel.

300 jaar geleden verkeerde Frankrijk namelijk in crisis. De situatie was vergelijkbaar met Griekenland op het hoogte punt van de Europese schuldencrisis stelt Chancellor. De oplossing hiervoor was financiële verruiming, net zoals vandaag de dag.

En volgens Chancellor kunnen centrale bankiers een goede les leren van de vroegere situatie.

De Mississippi-bubbel

De vroegere crisis in Frankrijk werd opgelost door John Law. Hij introduceerde voor het eerst fiatgeld in Frankrijk. Dat stelde het land in staat om ongelimiteerd geld bij te drukken en dat deed het.

De centrale bank van Frankrijk verhoogde het aantal livres in omloop van 40 miljoen naar één miljard. De rente daalde van zes naar twee procent en de aandelenkoers van de Mississippi Company steeg van 500 naar bijna 10.000 livres.

Het resultaat van de financiële verruiming was een goede Franse economie. Werkloosheid was verleden tijd en de schuldencrisis was vergeten. Chancellor stelt:

En dat alles door het magische effect van papierengeld.

Ook in deze situatie begon de Mississippi Company met het opkopen van de eigen aandelen. Uiteindelijk draaide de economie zo goed dat inflatie om de hoek kwam kijken en tegen 1719 waren de prijzen voor voeding verdubbeld.

Law, het genie die de financiële verruiming had bedacht, kon nu twee dingen doen, schrijft Chancellor: of financiële verkrapping of de inflatie de vrije loop laten. Law koos de eerste optie. Het gevolg was dat de Mississippi-bubbel in de zomer van 1720 knapte.

Huidige centrale bankiers zien de les van deze bubbel niet in

Volgens Chancellor zijn de parallellen tussen de Mississippi-bubbel en de huidige financiële situatie overal aanwezig. Beiden verhalen beginnen namelijk met een crisis en de dreiging van deflatie (dalende prijzen). Vervolgens wordt dit opgelost door financiële verruiming.

Chancellor stelt dat de huidige centrale bankiers de les van dit verhaal niet zien. Want wat centrale bankiers momenteel doen, is precies hetzelfde wat Law deed in aanloop naar de Mississippi-bubbel.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)