De beursrally van de afgelopen twee maanden is bij de meeste beleggers niet onopgemerkt gebleven. Een groot deel van de beleggers dat aan het einde van 2018 koos voor het innemen van een zijlijnpositie, heeft vandaag de dag weer aandelen in de portefeuille zitten. Toch geldt dat niet voor de meeste beleggingsfondsen. Zij maken vooralsnog gebruik van de rally om nog meer aandelen te dumpen.

De beursbeweging van de afgelopen weken doet ons geloven dat het sentiment langzaam maar zeker begint te draaien. En dat is bij veel beleggers ook het geval, want steeds meer traders durven weer een belegging in de financiële markten aan. Toch zijn de meeste beleggingsfondsen nog steeds pessimistisch gestemd. En de beursrally heeft daar geen enkele verandering in weten te brengen.

Beleggingsfondsen geloven niet in een duurzame beursrally

De bovenstaande grafiek, afkomstig van Barclays, laat zien dat er nog steeds sprake is van een uitstroom aan kapitaal wat betreft beleggingen. De MSCI World Index noteert inmiddels meer dan 11% hoger dan de slotstand van 2018, maar de beleggingsfondsen lijken niet te geloven in een duurzame rally. De uitstroom aan kapitaal onder de fondsen is tijdens de afgelopen weken zelfs in een hogere versnelling gekomen.

Zitten de beleggingsfondsen er naast, of is deze beursrally inderdaad slechts van korte duur?