Tesla is bezig met het binnenhalen van een lening, ter waarde van 2 miljard dollar. Het geld zal worden gebruikt voor een nieuwe megafabriek in Shanghai. De geldschieters zijn dan ook louter Chinese banken. Dit blijkt uit een rapport van JL Warren Capital.

Het in New York gevestigde onderzoeksbureau stelde in het rapport dat de Shanghai Pudong Development Bank, de Industrial and Commercial Bank of China, de China Construction Bank en de Agricultural Bank of China zullen opdraaien voor de lening.

Musk liet in januari al blijken dat het plannen had de bedrijfsactiviteiten in China uit te breiden. China is namelijk een grote groeimarkt voor de elektrische autobouwer.

Fabriek is belangrijkste factor voor Tesla

Musk stelde eerder dit jaar over de nieuwe megafabriek:

We moeten de Shanghai-fabriek van de grond krijgen. De fabriek is de belangrijkste factor om ons doel van 500.000 auto’s of meer per jaar te halen. Nu is onze auto nog duur in China. Dat komt door importtarieven, transportkosten en we hebben hier hogere arbeidskosten.

Volgens JL Warren heeft Tesla voor het eerste stadium van de bouw van de fabriek een half miljard dollar nodig en uiteindelijk zal de bouw dan 2 miljard dollar bedragen.

Het onderzoeksbureau stelt dat Tesla dit bedrag tegen een gunstige rente kan lenen. Zo zou het voor de eerste 500 miljoen dollar 3,9 procent rente betalen. Dat is lager dan de benchmark van de Chinese centrale bank. Deze ligt namelijk op 4,35 procent.

Berekeningen JL Warren ter discussie

Musk stelde, in tegenstelling tot de berekeningen van JL Warren, dat Tesla ongeveer een half miljard dollar aan kapitaal nodig heeft om de volledige fabriek in Shanghai te bouwen.

Tesla heeft in het verleden berekeningen van JL Warren ter discussie gesteld. Bijvoorbeeld in 2017, toen stelde JL Warren dat 6.000 verscheepte Tesla’s naar China nog niet waren verkocht. Tesla zei daarop dat de data niet accuraat en betrouwbaar was.

Bron: CNBC

Foto: iStock