President Trump liet tijdens de afgelopen dagen weten dat de handelsonderhandelingen tussen de VS en China voorspoedig verlopen. Als reactie daarop liet hij ook weten dat er op 1 maart geen nieuwe importheffingen opgelegd zullen worden. Volgens Trump is de kans groot dat er binnenkort een handelsakkoord gesloten gaat worden tussen beide grootmachten. En dat leidde uiteraard tot optimisme op de beursvloer. In het bijzonder op de Chinese beursvloer.

Tijdens de laatste maanden van 2018 werden Chinese aandelen hard afgestraft. Als gevolg van de opgelopen handelsspanningen tussen de VS en China deden beleggers met name Chinese aandelen van de hand. En dat is ook niet vreemd, want de Chinese economie is nog steeds sterk afhankelijk van de export. En juist die export kwam door de importheffingen onder druk te staan.

Beleggers keren terug naar Chinese aandelen

Aan het einde van 2018 waren meerdere Chinese beurzen zelfs officieel in een ‘Bear Market’ beland. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de Shanghai index. Van een Bear Market is sprake als een index met minimaal 20% weet te dalen. Toch ziet de situatie er vandaag de dag compleet anders uit. Beleggers beginnen namelijk door te krijgen dat Chinese aandelen op dit moment relatief gezien wel erg goedkoop zijn en als gevolg daarvan gaan ze op ‘koopjesjacht’. Zeker nu een handelsakkoord dichtbij lijkt te zijn.

Als gevolg van de koersstijgingen van de afgelopen handelsweken, wist de Chinese CSI 300 index zelfs officieel weer in een Bull Market terecht te komen.

Ook de MSCI AC Asia Pacific Index wist goede zaken te doen door op dagbasis weer boven het 200-daagsgemiddelde te sluiten. Dit wordt binnen de technische wereld beschouwd als een belangrijke trendlijn. En een notering boven deze MA200-lijn impliceert dat de stier aan de winnende hand is.